Вход | Регистрация

Повече усмивки за повече толерантност

Към това призоваваха граждани младежите доброволци към Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе"

Повече усмивки за повече толерантност

"Усмихната" кампания провеждат днес във Велико Търново български, ромски и турски младежи. Те са членове на младежките доброволчески групи "Младежта е толерантност", създадени от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Младите хора поздравяваха с усмивка и огледало минувачите, в което да се огледат, за да се усмихнат. И повтаряха, че "Животът е като огледало, ако се усмихнеш ще получиш усмивка". Раздаваха им и хартиени цветя, с интересни факти за всички етноси у нас. И призоваха за повече толерантност към другите и различните, без значение от религия и етнос.

По този начин младежите се противопоставят на езика на омразата и насаждането на междуетническо напрежение, които ескалираха след случилото се в Пловдив на 14 февруари.

"Това което искаме да кажем с тази "усмихната" кампания днес е да призовем хората да се усмихват повече. Нещата, които правят рефлектират и се връщат към тях. Както с едно огледало. Ако му се усмихна, то също ще ми се усмихне. Ако подходя с агресия и то ще е такова. Различията пораждат непознание, то страхове, а те агресия. Призоваваме хората, особено след събитията в Плодвив, с Джумая Джамия, да са повече толерантни и да не подхождат с омразата.

Да опознаят различните. Трябва да подкрепяме културното многообразие, защото то ни прави красиви", казва Румелия Михтиева, младежки координатор на за велико търново. И допълва, че у нас живеят и арменци, и каракачани, и евреи, и всички живеят в разбирателство с другите етноси.

"Тук съм, защото искам да подкрепя кампанията. Ние сме против агресията и расизма. Независимо, че сме различни, хората трябва да се приемат такива каквито са. Няма по-хубаво от това да приемеш и съдиш първо себе си и тогава да съдиш другите. Ние сме пример за останалите хора днес. Защото към клуба ни няма само роми. Има и българи, и турци. Всички ние работим заедно и сме задружни. Всички сме различни, пъстри. Както и цветята, които подаряваме", допълва и Николай Илиев, доброволец към "Амалипе".

1198434

1198436

Всички минувачи се усмихваха на младежите и им се радваха. Други ги поздравяваха за кампанията.

"Всички поколения трябва да живеят заедно, всички етноси трябва да живеят в разбирателство, защото в малка България няма какво да делим. Ако политиците ни разделят, чувствата и уважението един към друг, не могат да ни разделят. Подкрепям младите хора и тяхната кауза. Обичам ги всички. Успели с много битка да си проправят път в живота. Много е лесно, когато някой ни даде нещо и е много трудно когато се бориш сам да го постигнеш.

Да са живи и здрави", усмихва се и Румяна Йорданова, общественик и дългогодишен шеф на отдел "Образование" в Община Велико Търново, която продължава да помага да деца и младежи.

В кампанията днес участват доброволци от различен етнически произход - българи, роми, турци, студенти и средношколци, които са обединени от каузата за преодоляване на антиромските стереотипи и формиране на толерантно отношение към всички етноси в България. Клубовете са формирани в рамките на проект "Младежта е толерантност", финансиран от Европейската комисия и реализиращ се в България, Румъния, Унгария и Гърция.

1198542

1198541

Повече снимки от кампанията вижте ТУК.

<< Sever.bg във Facebook >>







Докладвай за нередност в статията
Добави коментар