Вход | Регистрация

Представят "Голямото приключение на малкото таласъмче"

Автор на детската книжка-игра е Никола Райков от Стара Загора

Представят "Голямото приключение на малкото таласъмче"
Снимка: Север.бг

Джудже, което вари вълшебна супа, баба Катерица, която говори в рими, риба Златан, която се хвали, че ходи на човеколов, кенгуру, което се мисли за катерица. Това са само малка част от много положителни герои от детската книжка-игра "Голямото приключение на малкото таласъмче" на Никола Райков от Стара Загора.

Тиражът й е 1000 бройки, а половината вече са изчерпани, казва авторът.

Тази вечер той представя забавното издание в клуб "Таралеж" във Велико Търново от 18.00 часа.

"Избрах да бъде таласъмче главният герой, защото е нещо, което всеки по- свободно може да интерпретира. А и няма приказки за него. Таласъмче звучи като нещо, което оправи бели, но ти иде и да си го нагушкаш. Създава ми хубаво настроение", казва Никола Райков.

Сред другите положителни герои са прилепче, каменния великан, тролче, крава, шантавата лисица, която обича да говори по странен начин и е тръгнала на конкурс за красота, бухалчета, големия добър вълк, сврака, която пък има бюро за изгубени вещи и търси притежателите им, кралят на зайците, най-красивото цвете на света.

Историята на книжката-игра накратко е следната - таласъмчето живее в една дупка и много обича да си къпе козинката и да си похапва. Детската драконка учителка, когато идва и обяснява какви са сезоните, споменава, че през зимата няма да има храна. Таласъмчето приема всичко буквално, стяга си багажа и тръгва да си търси храна. Пресича тъмната гора, стига до дълбоката река и тук е изправено пред избор, кой път да хване. И тук започва играта за детето.

"С книжката-игра се развива фантазията на детето. Кара го то да прави избор. Така историята се разклонява и всяко разклонение дава началото на нов избор. Затова има 94 варианта за прочитане на книгата. Историята се променя и провокира въображението на децата и сами да си измислят продължението. В моята книга няма отрицателен резултат или персонаж", посочва още авторът.

Книжното детско издание, което е на пазара от месец и половина е почти изцяло негово дело като се изключат илюстрациите, които са на художници от цял свят. Той само ги е преработил и сглобявал за сцените и персонажите от играта. Тя е подходяща за деца от 3 до 10-11 години.

Книжката си има и интернет вариант. 

Никола Райков от Стара Загора е завършил информационни технологии в Чикаго, САЩ. Работил като мениджър-логистика, също и уеб и графичен дизайн. Имам изработени документални филмчета, реклами, филмов сценирий. Книжката-игра "Големите приключения на малкото таласъмче" е негов първи опит в сферата на детската литература. Никола има 3-годишен син, който е неговото вдъхновение да напише книгата.

Неговите бъдещи идеи са написване на втора книжка за таласъмчето и интересна разработка на приказката за Червената шапчица, отново в положителен вариант.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар