Вход | Регистрация

Преписаха Паисиевата история и в Плевен

Преписаха Паисиевата история и в Плевен
Снимка: Булфото

181 души са участвали в изготвянето на препис на "История славянобългарска" в регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен, започнало на 1 февруари тази година във връзка с 290-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 250-годишнината от създаването ѝ.

В инициативата са се включили читатели от библиотеката на различни възрасти, като сега преписът и имената на създателите му ще бъдат запазени във фонда на книгохранилището за следващите поколения, разказва директорът на библиотеката Аня Михова пред БТА.

До днес са известни над 60 преписа и поправки на "История славянобългарска", съхранявани в български и чуждестранни книгохранилища. От първия препис, направен през 1765 г. от Софроний Врачански, родолюбиви граматици и учени ревностно са я преписвали и разпространявали.

През 1844 г. Христаки Павлович обнародва първото печатно издание на Паисиевата история, под надслов "Царственик или история болгарская".

"Днес също се нуждаем от духовни ориентири и основания за национално самочувствие, което породи идеята ни за съвременен препис на "История славянобългарска", допълни директорът на библиотеката.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар