Вход | Регистрация

След японския киберробот, в САЩ създадоха роботи-термити

Ще имаме ли "реален 200-годишен човек"?

След японския киберробот, в САЩ създадоха роботи-термити
Снимка: sxc.hu

Роботехниката напредва с бързи темпове. През 2011 г. японските учени първи в света направиха възможно управлението на роботизирана техника с помощта на човешката мисъл и дадоха надежда на частично или напълно парализирани пациенти да извършват някой действия, Американски инженери пък са създали особени роботи - "термити”, които могат да строят относително големи и сложни конструкции без чертежи и планове, пише "Гласът на Русия".

Инструкциите за създаване на такива машини са публикувани в статия в списание "Science".

Учените създали роботите-"строители” на основата на данни, събрани при изучаване на поведението на термитите, техните начини на строителство и различни хитрости.

Според учените, главна черта на тези насекоми е способността да предават информация и непосредствено да координират работата чрез особеностите на релефа, структурите и химическите сигнали.

8 милиона евро пък ще вложи британският производител на климатици, прахосмукачки и друга битова техника за създаване на лаборатория по роботехника, която ще бъде изградена съвместно с Кралския колеж в Лондон.

Научните изследвания на новата лаборатория ще бъдат съсредоточени предимно в разработване на видео системи за бъдещи роботи, като първоначално ще бъдат разработвани системи за електронно зрение за роботи. В началото те ще бъдат тествани и използвани в роботизираните прахосмукачки на компанията, а след това и в други сфери.

Думата "робот" произлиза от чешката дума "robota", означаваща работа, но и ангария, изморителен труд (робски труд). Тя е използвана за първи път от писателя Карел Чапек в пиесата му "R.U.R." (Росумски универсални роботи), публикувана през 1920 година.

В България също започват разработките на ново поколение индустриални и сервизни роботи за работа в областите на производството и на селското стопанство.

Развитието на роботехниката се прави с цел човекът постепенно да бъде отменян в много сфери на своята дейност. Мечтите на цяло едно поколение бяха свързани с появата на много роботи на планетата към настоящия момент.

"Сега разполагаме както с подходящата технология, така и с подходящите механизми за това, но роботите все още са екзотика. Ние се надяваме да ги приближим до хората", казва Джеймс Дайсън, основател на британската компания за бяла техника, инвестирала милиони в новите технологични и кибер разработки.

1193002

За финал ще припомним за познатия на много хора научно-фантастичен филм с участието на Робин Уилямс, създаден по известения едноименен разказ на Айзък Азимов "200-годишен човек". В него по един драматичен начин е проследен животът на един ранен прототип андроид, който се учи да бъде човек, изучавайки сложността на човечността. В крайна сметка става повече човек от тези, които винаги са били, но сами разрушават това, което притежават и създават...

1193000

Да не бъдем все пак черногледи, а да приемем естественото развитие на технологиите, с надеждата сюжетната линия на филма да е била само художествена измислица, а не "ясновидски поглед в бъдещето"...

1192998

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар