Вход | Регистрация

С младежки жур приветстваха пролетта

С младежки жур приветстваха пролетта
Снимка: Север.бг

"Пролетно настроение - поезия, музика, мода" бе озаглавен младежкият жур, с който вчера великотърновски младежи посрещната пролетта в Сарафкината къща.

В края на XIX и началото на XX век младите търновци, различни по произход, интелект и стремежи, се събирали на обществени места и по домовете си, четели стихове, слушали музика и споделяли родни и привнесени от Европа модни тенденции. Тези дневни събирания били т. нар. младежки журове.

1226087

На етнографа Надка Василева хрумва идеята да възроди този стар и хубав обичай. И успява заедно с ученици от Старопрестолната гимназия по икономика, Професионалната гимназията по моден дизайн, СОУ "Емилиян Станев" и основните училища "Бачо Киро" и "Димитър Благоев".

1226091

В уюта на типичния възрожденски дом - Сарафкината къща, вчера прозвучаха красивите поетични рими на  Пенчо Славейков, Мара Белчева и Елисавета Багряна, Пейо Яворов.

1226095

Поезията логично довежда до музика и последваха инструментални изпълнения на възпитаници от СОУ "Емилиян Станев".

1226109

По време на жура учениците от Професионалната гимназия по моден дизайн показаха в изложба своя дизайн на съвременно младежко облекло и ще дефилират с модели от последната колекция "Пролет - лято" на дизайнера Мария Игнатова.

1226102

Имаше изложба на книги за етнографското и културно наследтсво на старата столица, предоставени от Регионаланата библиотека. Изложени бяха и плетива на клуба по битова култура към НЧ "Надежда".

Събитието бе организирано съвместно с Регионалния исторически музей, РНБ "П. Р. Славейков" и НЧ "Надежда".

1226099

Инициативата бе по повод празника на Велико Търново 22 март, настъпващата пролет, както и в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар