Вход | Регистрация

Уникално! Търновският футбол се сдоби с оригинална емблема

Находката е на спортния журналист Ангел Ганцаров

Уникално! Търновският футбол се сдоби с оригинална емблема
sport-vt.com

С нова придобивка може да се похвали търновският футбол.

Това е оригиналната първа емблема на "Етър", проектирана и видяла бял свят още след създаването му на 24 април 1924 г. Уникална находка е на футболният журналист, статистик и колекционер Ангел Ганцаров. Това се случва в навечерието на 90-ата годишнина от основаването на местния футболен клуб, информира "Велико Търново спорт".

Емблемата  представлява оригинална рисунка с черен туш върху бял лист с формат А4, вече пожълтял от времето, но отлично запазен. На него отдолу с молив има разграфяване на квадрати и отгоре с туш е нанесена емблемата. Тя представлява буквата "Е" в характерния и познат вече шрифт, оградена от два кръга. На гърба на листа с мастило е написано името "Рачо Пешев Видинлиев", а с молив е добавено "1924 г.".

1171420

Емблемата принадлежи на Никола Илиев – един от основателите през 1919 г. на първия великотърновски отбор, наречен МСК Младежки спортен клуб, и също основател през 1924 г. на ФК "Етър". Дълги години тя е пазена от наследниците му, и по-точно от неговия внук Руен Хаджиниколов.

Роднината пази в дома си и разделената на кожени парчета футболна топка от онези години. Тя също е дело на Никола Илиев, който навремето споделя в спомените си: "С плондери и топки трудно се снабдявахме и затова аз започнах да изработвам калъфите от телешка кожа.

1171421

В продължение на три години направих към 300 топки за частни търговци, а клуба снабдявах безплатно с топки близо пет години. За всеки мач се осигуряваха по две нови топки – едната на игрището, а другата при мен, до вратата."

Ангел Ганцаров е стигнал до находките си при поредното проучване върху историята на "Етър", защото подготвя книга - "90 години "Етър". Те ще бъдат показани в снимки и подборно описани в новото книжно издание.

1171419

<< Sever.bg във Facebook >>



sport-vt.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар