Вход | Регистрация

Фолклорни състави от Централния Север с отличия от "Евро фолк - Черно море"

Първенци в своите категории станаха състави от с. Мерданя, Севлиево, с. Долна студена

Фолклорни състави от Централния Север с отличия от "Евро фолк - Черно море" ансамбълът от Мерданя
Евро фолк

Фолклорни отличия получиха танцьори и колективи от Централния Север по време на XI МФФ «Евро фолк – Черно море» 2015, който се проведе в Китен през почивните дни.

В категорията «Обработен фолклор» два колектива получиха златен «Орфей» – Женски народен хор към НЧ «Развитие-1902» - с. Мерданя, общ. Лясковец, които изпълниха и автентичени песни, и Фолклорна формация «Веселина» към НЧ «Развитие-1879» - гр. Севлиево.

Наградите връчи маестро Георги Янков – диригент и музикален специалист.

Танцьорките от «Студененска традиция» от с. Долна студена, обл. Русе, заслужиха първа награда в категория «Танцови състави». За майсторлъка си при изпълнението на танците «Шопска сюита» и «Надиграване» самодейките получиха още лауреатско звание и специална грамота за приемственост между поколенията на името на Илиян Николов, създател на «Музикални празници», част от които е и «Евро фолк – Черно море».

Призът им бе връчен от Мариана Нуцова – режисьор в «Евро фолк» ТВ.

За добро представяне журито връчи лауреатски звания на певците и танцьорите от гр. Златарица, Група за градски песни «Сияние» от Полски Тръмбеш, Фолклорна група «Настроение» и Камерна вокална група «Пей сърце» от гр. Габрово.

Всички отличени състави и индивидуални изпълнители получиха точки за Световната ранглиста по фолклор, както и препоръки за участие в Европейския и Световния шампионати по фолклор в Несебър и Сл. бряг.

Носител на Гран при стана Ансамбъл за изворен фолклор "Изворче" от Крумовград. Президентът на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ) Калоян Николов връчи наградата на победителите.

 

  << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар