Вход | Регистрация

Честит ден на детската книга

Честит ден на детската книга

И детските книги празнувват! Цял свят отбелязва днес Международния ден на детската книга. Датата съвсем не е избрана случайно - на 2 април преди 206 години в Одензе се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен.

Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена - "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Принцесата и граховото зърно", е роден през 1805 г. в малкото градче Одезе, в семейство на обущар и перачка. Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има развита фантазия и винаги е замечтан. Светът около него оживява - купичката, лъжичката, вилицата, уличният фенер... и разказва собствена история.

"Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории. В своите приказки: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Принцесата върху граховото зърно" и т. н., писателят разкрива с изключително майсторство човешките слабости и добродетели на неговите герой.

Две столетия вълшебството на андерсеновите приказки владее света и възпитава поколения наред. Докато се четат приказките му, над света ще тържествува добротата, красотата и любовта.

Наречен Малка Нобелова награда, през 1958 година ЮНЕСКО учреди Международен Златен медал на името на Андерсен. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги.

Наред със световните писатели: Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол са вписани в почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ и нашите писатели: Валери Петров за "Пет приказки" през 1988 година, Йордан Радичков за книгата "Малки жабешки истории" през 1996 година и Веса Паспалеева за "Пролет в родината" през 1980 година, а Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък.

По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.
Как България ще се включи в честването на Деня на детската книга

От 2 до 30 април във всички книжарници "Приятели" в цялата страна ще бъдат организирани специални дарителски пунктове. Тази година книгите ще бъдат дарени на децата от ДДЛРГ "Милосърдие" в гр. Лом.

За поредна година книжарници "Хермес" се присъединяват към националната кампания в подкрепа на четенето "Походът на книгите", организирана от Асоциация "Българска книга". На 2 април във всички книжарници от веригата детските книги ще се продават с 20% отстъпка под мотото на Асоциация "Българска книга".

Въпреки че е ваканция, екипите на книжарници "Хеликон" очакват всички деца и техните родители с богата програма и изненади. Посетителите няма да са просто зрители, а ще имат възможност да се включат активно в празника – щафетни четения, "дописване” на класиките на датския писател, викторини.

"Хеликон - Велико Търново" – гости на книжарницата са  деца от ЦДГ "Първи юни” и  група "Делфинче”, на които ще им бъдат прочетени призкази. Книжарите ще бъдат облечени като приказни герои.

"Хеликон - Габрово" - концерт на деца от 8 до 12 години и четене на приказки от членове на театрална школа.

"Хеликон - Русе” - викторина за децата, посетили този ден книжарницата.



Агенция "Кросс"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар