Вход | Регистрация

"Ракета" взривява Русе в неделя!?

Атрактивното електровозило със сигурност ще впечатли всички заради външния си вид

"Ракета" взривява Русе в неделя!?
Снимка: Община Русе

На необачайна гледка ще се натъкне всеки посетил Русе на 11 май, неделя.

Тогава, в 11.00 часа на площада пред Съдебната палата в града официално ще бъде представен новият модерен електромобил, с който екип на Русенския университет "Ангел Кънчев" ще вземе участие в Shell Eco-marathon Europе 2014 в Ротердам, Холандия, между 15 и 18 май.

Автомобилът, се задвижва от електрическа батерия. Наречен е заради атрактивния си външен вид "ракета". Създателите му предвиждат енергийна консумация от около 1 к Втч за 150 км пробег.

Купето е проектирано с аеродинамична форма, а рамата е максимално олекотена, за да се намали разходът на енергия и да се повиши енергийната ефективност.

Русенският екип, създал електромобила се състои от 15 души, сред които студенти и преподаватели. Те работят по създаването на возилото от началото на тази година, а за дебютното си участие в състезанието, са гласували доверие на двама пилоти - 21-годишната Сюзан Мехмедова и 23-годишният Виктор Стоянов.

Разработването на електромобила и участието на студентите в надпреварата се осъществява с финансовата подкрепа на Русенския университет "Ангел Кънчев" и Общинска фондация "Русе-град на свободния дух".

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти от целия свят и се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да насърчи младите хора да конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Проявата осигурява възможност и за обмяна на опит между участниците, като стремежът е да се намерят решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво.

Shell Eco-marathon Europе 2014 е тридесетото юбилейно издание на проявата и освен русенският екип в нея ще се включат още три български отбора. Това са опитните вече екипи на Техническите университети в София и Варна, и младежите от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Никола . Й. Вапцаров" в Чепеларе.

1273851

1273849

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар