Вход | Регистрация

„Щастието не е крайна гара и не е статично състояние“, твърди Еленко Ангелов

Дипломиран психолог, повече от 11 години той изучава детското поведение, и не само... Пише книги, води лекции и провокира хората да мислят, да си задават въпроси, за да намерят отговорите, които са им нужни.

С невероятното си въодушевление харизматичният Еленко Ангелов завладя великотърновската публика, дошла в ИЗ „Рафаел Михайлов“ на лекцията му „Силата на мисълта или вкусни рецепти за лично щастие“. Повече от два часа присъстващите не просто слушаха, а „попиваха“ до болка познати истини, познанието за които, за съжаление, много малко хора прилагат в ежедневието си.

И, макар, че темата бе една, тя се оказа доста обширна и провокативна. Част от присъстващите зададоха интересни въпроси, на които известният психолог не само, че отговори, но и даде допълнително поле за размисъл на онези, които все още се страхуват да признаят пред себе си причината за собствения си объркан живот – а именно, че щастието зависи от начина, по който се отнасяме към себе си и себеподобните си. Това е и основната теза на Еленко Ангелов в едноименната му книга, че „подобното привлича подобно“.

На 30 септември той ще изнесе лекция в Севлиево, а на 21 октомври ще се върне отново във Велико Търново, за да продължи „просветителската“ си дейност за това как да направим живота си по-добър и успешен, без да бъдем алчни и зли.

Въпреки късното приключване на лекцията, психологът даде специално интервю за читателитe на Север.бг.



Все повече хора осъзнават , че създават обстоятелства и реалности със силата на мисълта. Задължително ли обаче съзнанието се „пробужда“ след някаква лоша ситуация? Каква е тайната?

Това е безспорен факт и за мен е безспорна реалност. Иронията тук е, че човек, притиснат до стената като едно коте, прави чудеса от храброст. В крайна сметка българинът, защото говорим за българи, след 20 години говорене, че вече е достигнал дъното, той вече е буквално до стената за разстрел. И все повече българи, (говоря за критичната маса от „Ефекта на стотната маймуна“-  повечето хора знаят за какво става въпрос), не просто вярват, а прилагат силата на мисълта с конкретни действия. Става бавно, но сигурно.


Много се говори за Световното информационно пространство – всеки ли би могъл да черпи информация от там или то е разрешено само за „избрани“?

Ако трябва да отговоря конкретно на въпроса, разбира се, че не всеки. Ще ти отговоря дори още по-загадъчно и езотерично: „Мнозина са звани, малцина призвани“. Давам и пример – психична енергия, физична енергия – това правих по време на семинара и ти го видя. Пълно с фитнес зали, но, за съжаление и по време на лекцията се видя, че хората, носещи анцузи е обратно пропорционален на спортуващите. Отговорих ти - хора, които търсят истината и никой нищо не крие. И това е част от конспирацията.

Спуснати са много канали за внимание, но хората са впрегнати като хамстери да въртят колелото си на работа „от-до“. Работа, която ненавиждат. За тях това е чисто робство, защото „работа“ произлиза от „раб“.

Веднага „Reset” – открийте какви са дхармите ви (универсален закон на битието – бел. авт.), дарбите ви, талантите ви. Постарайте се това да бъде ваша работа и няма да се налага да работите.


Доколко трябва да се вярва на ясновидци и лечители и как да разпознаем мнимите такива?

Това е въпрос, който остана в миналия век. Все повече хора не просто вярват, че имат интуиция и прекогниция (знание за бъдещо събитие – бел. авт.), както казват психолозите. Интуицията и телепатията са наши естествени сили. В новата си книга давам много лесни упражнения и на всеки един семинар ги демонстрираме за развиване на телепатията, на историческите способности. Да гледаме на нещо нормално.

Това не е само за „екстрасекси“ – хора, които имат съмнителен ценз, ценности и знания. Но те просто претендират, че могат и законът си действа – един куп балъци ходят и им се връзват.
Всеки човек е лечител. Всеки поставя ръце, когато го боли стомах, зъб… ,вие жените – яйчници и ви минава, нали?

Всеки един от нас е имал безспорни доказателства за телепатия, за ясновидство. Идеята е да тренираме тези „мускули“ с много лесни упражнения. Като за начало всеки ден по 5 минути се старайте да отгатвате първите две цифри на колата, която идва срещу вас. Ето едно много детско и в същото време мощно упражнение за развиване на интуицията.

 

Това ли е едно от основните правила за концентриране на силата на мисълта?

Да. Както в спорта искаш да имаш бицепси, вдигаш дъмпели и щанги. Искаш да имаш развита интуиция – започваш дори като детска игра, но всеки ден, по 5 минути. Дори и нищо да не познаеш, както и във фитнес залата не е възможно от първия ден да вдигнеш 100 кг, с тренировки след време става.
Не говоря да станете ясновидец, но можете да развиете добра интуиция в бизнеса, във възпитанието на децата… Това е една много малка част от работещите упражненията, които давам.


Могат ли хората да медитират сами или трябва да има някой опитен, който да ги насочва и ръководи в процеса?

Това е наша естествена сила, но, ако трябва да ти отговоря конкретно, винаги е за предпочитане да има някой с опит. Намерете сам с вътрешното си проникновение кой е този. Ако си спомняш, така завърши и семинара: „Не робувайте на авторитети!“. Преценете дали това е вашият учител, метод или книга, по ваш си начин, дали това работи за вас. Дайте шанс, но не робувайте цяла година. Защото истинските учители те си проличават до дни.


Определяш себе си като „Подсказвач“ (1-вата електронна книга „Лека нощ, нещастие!“ – бел. авт.) – какво и на кого искаш да подскажеш?

На себе си. Още като малък имах възможността да попадна на космогонията на маите „Попу Вух“. Много по-късно дойде прекрасната книга на Дон Мигел Руис, който на съвременен език даде много от знанието на толтеките и най-вече за основната космогония на толтеките – елита на маите – за огледалата, че всички ние сме едни огледала. Затъмнени сме от лоши, змийски богове, за да сме замъглени огледала. Но, всъщност, когато виждаш другия, когато му подсказваш, когато го учиш, ти подсказваш на себе си. Ти виждаш себе си. Всички ние сме огледала.

Когато обвиняваш някой, че е алчен, ти гледаш себе си. Щом си го привлякъл и ти си бил такъв преди години.

Всички използват израза „Всички сме едно“. Ок, всички сме едно, но не сме едно и също. Черното под ноктите ми не едно със сърдечните ми клетки… Хубав пример…


Хората, все пак, са „Тома неверни“ – „Око да види – ръка да пипне“…

И с право – живеем в материален свят. Конкретно в случая бих посъветвал – нека ръката пипне. Формулата работи и за вас – ако вие не сте доволни от рецептата, потърсете друга „кухня“, друг „готвач“. Аз съм „за“ така да бъде, а не вярваме сляпо на авторитети, на PR – всичко е реално PR.


С какви възможности виждаш хората на бъдещето?

Спокоен съм за бъдещето, защото наблюдавам една нарастваща критична маса от будни деца. Да, на фона на многото буквално родени „тъпи“ и „мъртви“ деца. Самият аз повече от 11 г. постоянно работя с деца и виждам все повече такива, прилагащи знания, които реално не са от този живот. Или, ако мога да съм по-материалистично насочен в отговора си – към гените на прадедите си. Всъщност, ние сме това, което са нашите гени, нашите майки. Ние стъпваме на раменете на своите деди. Това също е част от обяснението.

Има едно количествено натрупване в гените на опит, на знания – все пак последният век който мина, е век, който, ако го сравним с 2002 г. човечеството е нещо като на много бърз кадър. И това също води до еволюционен скок. Затова съм спокоен, че виждам истински „магьосници“. На няколко пъти в лекцията си аз цитирах Артър Кларк, който казва, че „Висшата магия е неразличима от технологията“. Вече се раждат достатъчно деца, които имат тази технология – да визуализират утрешния свят с едни други очи, не с тези, с които виждат.


Ако наистина хората разбират, че собствената им мисъл има невероятна сила, каква е причината да се оставят да бъдат водени, често в грешната посока?

Все още за нас, като биологичен вид, действа Законът за Стотната маймуна. Той е формулиран още през 1952 г. от бихевиористи на о-в Кушима. Самият аз много съм говорил по темата. Един от стожерите на психологията Карл Густав Юнг го обобщи като колективно несъзнаване и колективно неосъзнаване, като „нео“ идва от „ново“. Когато имаме критична маса от биологични видове, които са научени на някоя новост или на някоя старост, която се поддържа, тя става валидна за целия род.

Отговорът ми е на базата на ефекта от Стоте маймуни – докато все още масата от хора вярва на тези манипулирани новини, на огромните банки и корпорации, положението ще е такова. Но аз за пореден път казвам, че съм много спокоен, защото може да сме по-малко, но сме по-качествени от тях. Не се примиряваме с измислените им пари от въздуха, с това статукво. Ние няма да водим техните войни и няма да се хващаме на техните лъжи. Ние правим ясна разлика между „духовност“ и „църковност“.

В колко реалности едновременно може да живее човек?

Колкото лъчи има в Слънцето.

Къде е народът на България в световната „ранг листа“ на силни и осъзнати мислители, които ръководят живота и съдбата си?


Като човек, пообиколил Европа, мога да кажа очевадната реалност, че сме в началото. В момента излизаме от хипнозата, от пиянството. Защото само, когато ни притиснат (а това го показва и военната ни история през годините), правим наистина чудеса.


По време на лекцията голям интерес бе проявен и към предстоящата среща на иранския учен д-р Мехран Кеше със световни учени, на които да предостави революционни технологии, които да се ползват от цялото човечество. Твоята позиция по темата?

Иранският учен д-р Кеше усъвършенства патентите на Никола Тесла, (най-великият учен, гений, буквално цял век непризнат, на когото дължим развитието на цялата си цивилизация) и предлага абсолютно безвъзмездно своите патенти, които включват антигравитация. Това не е научна фантастика. Той многократно е демонстрирал технологията на принципа на магнитни възглавници, но всеки сам може да получи информация от официалния му сайт. Има и много преведени клипчета.

Досега шепа ционистки фамилии като Рокфелер и Ротшилд ни държат зависими от петрола, защото икономиката в цял свят се базира на него. Д-р Кеше вече разпространява своите патенти и това означава край на нашата зависимост от енергия.

Още в началото на миналия век Никола Тесла демонстрира генератор на свободна енергия. Той беше смачкал всички тези фамилии. Когато направиш изобретение ти трябва патент, а той струва хиляди долари. Негов спонсор е Уестинг Хаус, който е подчинен банкер на Рокфелер. Дори сега те държат много патенти на Тесла. Но много гениални учени са стигнали малкото излязло от Никола Тесла като знания, вече след век да са усъвършенствали неговата технология. Генератори, които на принципа на едно завихряне и естествени закони, могат да генерират ток, буквално от вакуума и да го разпространяват безжично, както се разпространяват радиовълните. Тях не ги е измислил Маркони, а Никола Тесла (говоря за технологията на радиото).

Да се върнем на книгата ти – „Силата на мисълта или вкусни рецепти за лично щастие“ – какви продукти и в какъв грамаж трябва да се съдържат те, за да получим едно наистина вкусно „ястие“?

Няколко пъти цитирах една световна мисъл, че щастието не е крайна гара и не е статично състояние. Защото единствената константа, това е промяната. Така че всички ние сме „All we passangers“, както пее един рокаджия – всички ние сме пътници и отговорът е конкретен: Ако ви е вкусно – бон апети; ако не – подарете моята книга на някой друг. Това не е вашата рецепта.

Аз имам много приятели, които обожават „корем“ супа, както казват в Европа на шкембе чорбата. Аз не я понасям, затова ставам и отивам на друга маса, но това не ни пречи да бъдем приятели…


Какви са впечатленията ти от първия международен форум „Здраве-щастие-красота"?

Първо искрена благодарност на Теодор, защото той е главният организатор. Това е човекът, който прави моите семинари във Велико Търново. Аз дойдох като подкрепа. Имах други ангажименти, но ме спечели и с това, че моят приятел Влади Въргала също беше тука. Много усмихнати и позитивни хора. Началото е много добро, но има още много какво да се желае.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар