Вход | Регистрация

На вот като на вот

Избираме си 17 евродепутати

На вот като на вот
Снимка: Булфото
Още по темата
Повече за:

8.73% е избирателната активност към 10.00 в област Велико Търново.

Най висока е тя в Сухиндол - 17.15% и в община Златарица - 15,82%. Във Велико Търново избирателната активност е 5,40%. Общият брой на гласувалите в областта е 19 708. Към момента няма подадени жалби, информира радио "Фокус". 

6,99 % пък е избирателната активност в област Габрово към момента.

Най-висока е в областния град – 7,26%. Броят на хората, упражнили своя вот е 4 455. В община Севлиево са гласували 2 327 души, или 6,91%, в община Дряново – 527 души и в община Трявна – 695-ма. 

Няколко жалби са постъпили в РИК – Габрово.

В Севлиево, в една от избирателните секции, гласоподавател, влизайки в секцията, е изтървал бюлетина. Две от подадените жалби са свързани с разпространението на агитационни материали. Друг сигнал е струпването на наблюдатели на определена политическа сила в избирателните секции.

От пресцентъра на ОД на МВР-Плевен съобщиха, че до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани полицаи, служители от специализираното полицейско подразделение и от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Изключително ниска избирателна активност в Русе отчитат от Районната избирателна комисия. За града тя е 2 %, а за цялата облат около 3 %. 2500 души са упражнили правото си на глас до момента, а в областта това са направили 7000 избиратели. 215 000 е броя на избирателите, които имат право на глас в Русенска област за днешните евроизбори. За град Русе те са 152 170. 

Всички секционни избирателни комисии са отворили сутринта, като в 4 от тях са направени допълнителни промени в ръководството, заради неявяване на зам.-председатели и секретари, съобщава Дарик.

Една жалба е постъпила до момента от пълномощник на политическа партия участваща в изборите. Той се отнася за налепени плакати на оградата на Икономическия техникум в Русе, където има избирателни секции. 

Две жалби за нарушения в община Две могили подадоха до сега в изборния ден от политическа партия. Първата е срещу грубо нарушение на правилата на Изборния кодекс от страна на представители на друга партия. Пред изборна секция № 8 в село Пепелина има нарушение на изборните правила, тъй като има поставен предизборен стикер на политическата партия, залепен на вратата до избирателната секция. Агитационният материал се намира на по-малко от 50 метра от избирателната секция.

Другата жалба е за това, че кметският наместник на село Широково – Рашо Радков - нарушава правилата в деня за избори, тъй като извършва активна политическа агитация за политическа партия пред избирателна секция № 7 в селото.

20 души в Русе са подали заявление да гласуват в мобилната секция и адресите им ще бъдат посетени. 

Допълнителни секции са разкрити във всички старчески домове, в Русенската болница, Онкодиспансера, ареста и Центъра за психично здраве. На корабите на Параходство българско речно плаване не са разкривани секции за гласуване. Няма и чужденци, граждани на Европейския съюз, които да са заявили желание да гласуват.

9,51% е избирателната активност в Ловешка област към 10.00 часа, като са гласували 12 291 души.

Най-висок е процентът на гласувалите в община Угърчин -17,73 на сто, а най-нисък в община Ловеч – 8,03%, информира Зетра медия.

От Окръжната прокуратура в Ловеч съобщиха, че от сутринта проверяват два сигнала за купуване на гласове. Единият е в района на Ябланица, но проверката не е установила нарушение, а другият е в Луковит и по него още се работи.

ЦИК отчете 5,51% избирателна активност у нас към 10.00 часа.

Всички 168 избирателни секции извън страната са открити. Броят на наблюдателите е голям - над 60 000 души от 36 неправителствени организации. Седем социологически агенции следят изборите, информира БНР. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар