Вход | Регистрация

Няма да има цесии на влогове от КТБ

Отмяната на цедирани влогове и кредити ще напълни хазната с 800 млн.лв.

Няма да има цесии на влогове от КТБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Отменят се всички договори за цедирани влогове и кредити в КТБ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов днес, след като участва в среща с Асоциацията на търговските банки в България заедно с финансовия министър Владислав Горанов и председателя на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.

С тази отмяна ще се запазят 800 млн.лв. в държавния бюджет, което от своя страна ще намали тазгодишния свръхдефицит от прогнозираните 3,7% на малко над 3%.

Ощетени от решението за премахване на цесиите ще бъдат физически и юридически лица, които са преценили да продадат с отстъпка своите влогове или кредити в банката, като по този начин да получат част от парите си, блокирани в КТБ. Сред тях са "Топлофикация-София" и енергийните дружества, които имат запорирани съответно 80 млн.лв. и 160 млн.лв.

Девет ще бъдат банките, които ще започнат да изплащат на 4 декември гарантираните влогове до 196 хил. лв. на бившите клиенти на Корпоративна търговска банка.

Първият трансфер на парични средства от фалиралата банка към други банки ще бъде безплатен за хората, каза още премиерът. Той допълни, че по време на изплащането на влоговете ще се вземат допълнителни мерки за сигурност.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Mediapool
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар