Вход | Регистрация

М. Попова: „Истината вдъхва спокойствие“

Вицепрезидентът изнесе лекция „Власт и лидерство“ пред студенти във ВТУ

М. Попова: „Истината вдъхва спокойствие“
Снимка: Север.бг

"Като цивилизовани хора сме отговорни за две каузи - хуманитарната, която не е просто и обикновено човешко състрадание, каквото всеки носи в душата си, а е въпрос на изпълнение на правни норми, конвенции, разпоредби и закони и сигурността.". Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова по отношение на дебатите на международната общност за решаване на кризата в Сирия, миграционния натиск върху страната ни и готовността да посрещнем тези бежанци подобаващо.

Вицепрезидентът изнесе лекция за властта и лидерството пред бакалаври по професионално направление "Администрация и управление” на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

1049794

"Въпросът за сигурността е много важен, но той е въпрос на изключително добра подготовка в широк план от теми, които трябва да са ясни като компетентност. Не само сигурност, а и социални познания, медицински познания, педагогика, психология трябва да притежаваме като познания и умения, за да сме годни да се справим с този проблем. Нужно ни е да знаем как добре да си сътрудничим, да имаме вътрешно национална солидарност, за да можем да обезпечим вътрешно националната сигурност и в същото време да сме много умели ръководители и лидери на международната сцена, защото "Проблемът у съседа може много скоро да се превърне и в наш проблем". Необходимо е да съберем целия ни интелектуален, професиионален и човешки капацитет, за да решаваме проблемите.", каза Попова.

Към големия въпрос за сигурността тя отнесе и умелата комуникация с българските граждани, които на всяка цена трябва да бъдат добре и подходящо информирани, за да се запази добро вътрешно национално спокойствие.

"Ето в това е високата цена на лидера. Не му е работа да решава текущи планове и задачи на днешния и на утрешния ден. Работата му е да предчувства безпокойството, страховете, колебанията на хората, които могат да се повяват утре или вдруги ден, да може да ги улавя във въздуха, предварително, да ги анализира и да направи така, че да е възможно хората да бъдат успокоени.", поясни вицепрезидентът.

1049793

Според нея работат на националния елит, на ръководители и лидери, доколкото ги има, е да са компетентни, вещи и да вдъхват спокойствие.

''Това спокойствие по най-добрия начин се вдъхва, когато си въоръжен с истината. Лъжата е най-лошия мениджмънт в кризисна ситуация и никога и нищо не е спасила."

Пред студентската аудитория Попова заяви, че обществото открива лидери по време на криза и това е една от най-важните му  задачи. Ценностите се явяват пресечна точка между властта и лидерството и мотивацията за действията на хората във властта трябва да е видима.

Според нея липсата на ред, неглижирането на закона в името на личния интерес доведоха финансовата, икономическата и дългова криза, обхванала света. Огромната част от бедите на човечеството в момента се дължат на корупция. Политиците не обичат да говорят по този въпрос, а прекрасно знаят за какво става дума. В дадени географски точки корупцията е станала начин за атакуване на цели социални сектори, които дори са сринати.

Следващата лекция на Маргарита Попова пред великотърновски студенти ще бъде през декември. Тогава тя ще връчи и дипломите на завършилите образованието си, информира проф. Пенчо Пенчев, по чиято покана Маргарита Попова гостува като лектор.

Курсът е по програмата "Практически уроци по управление”. По нея от миналата година лекции чете Томислав Дончев. С него е направена магистърската програма "Управление на проекти”, която в момента е най-желана за изучаване, добави проф. Пенчев. От тази година лекции ще започне да изнася и бившият заместник-министър на туризма Иво Маринов.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар