Вход | Регистрация

Наши физици с покана за престижен научен форум в Хага

Поредното признание за работата на д-р Марияна Георгиева-Гроссе и проф. Георги Николов Георгиев от Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет е утвърденото им участие в Европейска конференция по антени и разпространение. Тя ще се проведе от 6 до 11 април в Хага, Холандия. Това съобщи специално за Север.бг проф. Георгиев.

В Хага двамата ще представят доклад на тема: "Числено изследване на диференциалната фазова разлика в коаксиален вълновод, запълнен с азимутално намагнитен ферит”. Д-р Георгиева и проф. Георгиев са единствените български представители.

Досега те са участвали в поредицата от конференции, проведени в Ница, Франция през 2006 г., Берлин, Федерална Република Германия през 2009 г, Барселона, Испания, през 2010 г., Рим, Италия, през 2011 г., Прага, Чехия, през 2012 г. и Гьотеборг, Швеция, през 2013 г. Върхът на техните постижения са 2011 и 2012 г., когато докладват в Рим и Прага по две свои разработки.

Европейската конференция по антени и разпространение е най-мащабният световен форум в тази научна област, на който се срещат най-изтъкнатите специалисти от водещите страни на Европа, САЩ, Канада, Русия, Китай, Индия, Бразилия и др. В нея участват около 1000 учени.

1217383 1217385

Организира се със спомосъществователсвото на Европейската космическа агенция, Европейската микровълнова асоциация, Института на инженерите по електротехника и електроника – IEEE, САЩ, Международния съюз по радионауки – URSI и други авторитетни международни организации.

Представените предложения за участие преминават през много строга процедура на рецензиране, която се провежда два пъти от по трима независими международни рецензенти – първоначално на двустранично резюме на работата, а в последствие на изпратения пълен текст на изследването.

Освен за оригиналност на изложените идеи и за научен принос, пред авторите се поставят сериозни изисквания и в езиково отношение. Всички статии се представят на английски език и рецензентите са особено строги към равнището на познанията и оформлението в стилово отношение на окончателния текст.

Особено се държи на спазването на стандартите на IEEE (Института на инженерите по електроника и електротехника – САЩ), отнасящи се до използваните системи мерни единици, до щрифтовете, начина на представянето на илюстративния материал – таблици и графики, цитирането на литературата, за които има строги правила.

Неспазването на което и да било от поставените предварително условия води до отпадане на работата от окончателната програма на конференцията.

По единодушната оценка на рецензентите работата на д-р Георгиева и проф. Георгиев е на изключително високо научно равнище, а техническото й изпълнение представлява образец и стандарт, с който трябва да се съобразяват и към който трябва да се стремят огромната част от участниците. В езиково отношение текстът е по-издържан от тези на автори, за които английският език е роден.

1217382

Включването на работата на д-р Георгиева и проф. Георгиев в програмата на конференцията през настоящата година е изключителен успех за българските учени, предвид на ожесточената и безкомпромисна конкурентна борба, в която те учасват с представители на най-водещите университетски и научни центрове от целия свят.

Освен това проф. Георгиев е единственият българин, член на Техническия комитет на конференцията. Като такъв е той е поканен за пръв път през 2007 г. в Единбург, Шотландия, а в последствие работи в Техническите комитети на конференциите в Берлин, Федерална Република Германия през 2009 г, Барселона, Испания, през 2010 г., Рим, Италия, през 2011 г., Прага, Чехия, през 2012 г. и Гьотеборг, Швеция, през 2013 г.

Това е особено признание както за неговите лични качества на учен и специалист, така и за нашата страна като цяло, тъй като представлява международно признание за равнището на научната и изследователската работа, която се извършва в България и за високите стандарти на българското образование.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар