Вход | Регистрация

Плевенски ученици спечелиха конкурс

Онлайн гласуване избра тяхното изобретение

Плевенски ученици спечелиха конкурс
Снимка: Thinkstock/Guliver

Отбор от петима ученици от Плевен спечели престижна награда от национален научен конкурс.

Борис Стефанов, Христиана Андреева, Кристиян Георгиев, Стефан Гаджалов и Ралица Димитрова от Математическата гимназия "Гео Милев" изработиха машина за верижни реакции. Техен ръководител бе  Калинка Бенова, учител по химия.

Регламентът на конкурса изискваше да се изобрети съоръжение, което да включва общо десет елемента, като три от тях да са химични. Реакциите трябваше да се задействат без намеса на човек, верижно, след стартиране на машината. В победителя "Chain Reaction" се редуват физични и химични реакции. Тя е изработена от материали от ежедневието.

Общо девет отбора са взели участие в националния конкурс. Първенецът е определен чрез онлайн гласуване. Всички ученически изобретения са заснети и видеоклиповете са поместени на сайта на конкурса. Сред организаторите на научния форум са СУ "Св. Климент Охридски”, Българската академия на науките, Съюзът на учените в България, Съюзът на химиците в България.

Средношколците от Плевен получават по един МР3-плейър. Награждаването ще се проведе днес, в Националния природонаучен музей в София.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар