Вход | Регистрация

Русенски математици с поредно отличие

Юлиян Георгиев и Петър Киряков решават със замах професионално ориентирани задачи

Русенски математици с поредно отличие
Снимка: Община Русе

Първа награда заслужиха възпитаници на МГ "Баба Тонка” – Русе на  Националния кръг на Международния конкурс "Математика и проектиране”. Състезанието се проведе на 31 януари в София.

Математиците Юлиян Георгиев и Петър Киряков спечелиха първо място в направление "Използване на математически методи за решаване на професионално ориентирани задачи” с подобрена версия на проекта си "Редактор за оразмеряване на изображения S.I.R. – Smart Image Resizer”.  

Момчетата са поканени да участват в Международния кръг на конкурса, който ще се проведе в началото на месец май в Москва.Това е поредното отличие за проекта на Юлиян и Петър, след като в края на октомври 2014 г., дванадесетокласниците от МГ "Баба Тонка", с научен ръководител Сюзан Феимова, спечелиха първа награда на Първата ученическа научна сесия на Българска академия на науките.

Началото на Smart Image Resizer беше поставено по време на  Лятната изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’14), в която момчетата бяха част от групата русенски математици, представили Русе. Участието им в школата се осъществи с подкрепата на Общинска фондация "Русе – град на свободния дух".  

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар