Вход | Регистрация

110 участници чака ХХХVІ Международен летен семинар по български език

Участниците са от 36 държави на три континента, като за първи път ще се включи и афганистанка

110 участници чака ХХХVІ Международен летен семинар по български език
Снимка: Север.бг

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" ще домакинства за 36-и път на Международния летен семинар по български език, литература и култура, който ще се започне на 22 юли. До този момент 110 души от 36 държави в Европа, Азия и Северна Америка са зявили участие.

По традиция най-многобройна е групата от Германия. Следват я представителите на Русия, Испания, Полша, Китай, Румъния, Сърбия и Унгария.

Днес пред представители на медиите директорът на семинара проф. Христо Бонджолов даде подробна информация за програмата на форума, както и няколко любопитни факти за тазгодишните участници. Най-младият участник е 18-годишният Павел Суванджиев от Белгия, чийто баща е с български произход. Павел участва за втори път във форума.

Най-възрастният участник е 71-годишният японец проф. Исаму Янада. Той е русист, но има голямо желание да направи докторат в България. Ямада е идвал вече няколко пъти на семинара. За пореден път в занятията ще се включи и англичанинът Уолтър Елиът. Сред постоянните участници е и преподавател от Тайван, който ще пише докторат по проблемите на лингвистиката.

За пръв път в семинара ще се включи Шахла Абави от Афганистан, която говори доста добре български език. Тя работи в неправителствена организация за защита на правата на жените.

Повечето от участниците са студенти, докторанти и преподаватели. Има и лекари, инженери, финансисти, преводачи в Европейската комисия в Брюксел, подчерта проф. Бонджолов.

От 22 юли до 4 август специализираните семинари ще се проведат в обновените зали на Институт "Конфуций" и Центъра за квалификация в V корпус на ВТУ, а от 5 до 11 август обучението ще се състои в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование във Варна.

Тази година програмата е дублирана на английски език, тъй като повечето от половината участници не владеят достатъчно добре български език, а някои за първи път ще се сблъскат и с кирилицата.

По традиция за чуждестранните гости са предвидени частове, освен учебни и практически, за изучаване на български народни песни и танци. Планирани са вечери на съвременното българско кино, на българската и на интернационалната кухня. През почивните дни ще има организирани туристически екскурзии.

ХХХVІ Международен летен семинар по български език, литература и култура ще премине под знака на 50-годишния юбилей на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий”. Курсът на обучение се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката и Община Велико Търново.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар