Вход | Регистрация

115 чужденци пристигат във ВТУ на летен семинар по български език

За първи път се включва и участничка от Австралия

115 чужденци пристигат във ВТУ на летен семинар по български език
Снимка: Север.бг

Около 115 участника от 36 държави на 5 континента ще вземат участие в XXXV Международен летен семинар по български език и култура във Велико Търново. Той ще се проведе от 30 юли до 19 август във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". От днес пристигат и първите участници.

И тази година участниците са в много широк спектър на професии. Сред редовните посетители на семинара са най-възрастните участници - педагожката и актрисата в словашкия театър Божидара Турзоновова, която има български корен, Уолтър Елиът от Великобритания и Исамо Ямада от Япония. Освен тях има други, посещаващи за 4-и, 5-и път семинара, сред тях са Шин Минг Тай от Тайван, Душко Кръстевски от Македония, Дан Крамер от Холандия.

"Общо 22-ма участника "повтарят упражнението" летен семинар и това е най-верният критерий за начина, по който си вършим работата", заяви директорът на семинара доц. д-р Христо Бонджолов.

Тази година най-голяма е групата от Германия с 21 човека и това е резултат от разширяване на програмата "Еразъм". От Русия участниците са 12, от Полша и Испания са по 6. Има представители от Япония, Китай, Корея, Франция и др.

За първи път има участничка от Австралия, която учи и преподава музика в университет в Сидни. На семинара идва по препоръка.

Участниците от съседска Румъния са само 4 тази година, заради едностранното прекратяване на договора от тяхна страна да приемат наши студенти в техните университети за семинарни обучения.

Нашето министерство отговори на това, като взе същото решение, обясни Бонджолов и допълни, че по международни спогодби може да не приеме румънските студентите, но според междууниверситетските договори - да.

Освен учене и практика, за участниците е подготвена и богата културна програма, която като цяло запазва формата си, но съдържанието е ново. Чуждестранните гости ще изучават български народни песни и танци, ще гледат съвременните български филми "изпепеляване" и "Кецове" на Станимир Трифонов, ще се срещнат с писателя Емил Андреев и поета Владимир Стоянов.

В "Час по България" директорът на великотърновския музея Иван Църов ще запознае "летните студенти" със забележителностите на старата българска столица и Арбанаси в Музея на Възраждането.

На 10 август ще има Вечер на интернационалната кухня, а на 13 август участниците ще презентират традиционната кухня и обичаи на своите страни.

Програмата включва екскурзии до Троянския манастир, Плевенската панорама, Ловеч, Казанлък и Долината на царете. По традиция остава и тридневна разходка до морето, която ще сложи финал на семинара.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар