Вход | Регистрация

Адът в Мизия продължава - трябват доброволци и храната намалява

Адът в Мизия продължава - трябват доброволци и храната намалява
Снимка: Булфото

Единадесет дни след наводнението в Мизия продължава изпомпването на водата от наводнените райони. Българският червен кръст очаква доброволци за разчистването на отводнените къщи. Общинска комисия ще оценява дали постройките са обитаеми.

Сред основните проблеми на селото са бавното отводняване, почистването на тинята, унищоженото имущество, удавените животни и боклуците, съсипаните домове и покъщнина, намаляващите хранителни запаси.

Там има най-голяма нужда от доброволци, съобщи кметът на града Виолин Крушовенски пред Нова телевизия. Ако е възможно доброволците да са оборудвани поне с ботуши, но ако нямат, общината ще направи всичко възможно да им осигури.

БЧК призова бизнеса и големите търговски вериги да дарят трайни консервирани храни за стотиците нуждаещи се. Продължава и набирането на пари онлайн, по банкова сметка, поместена на сайта на организацията, и чрез SMS на кратък номер 1466.

Все още не е ясна коя е причината за водния ад в Мизия. Спред кметът Крушовенски причината е изпускане на язовирите. 

"Нямам обяснение за поведението на институциите. Всички разбрахме, че тази вода не може да е само от дъждовете. Наличието на големи риби - 14-15-килограмови шарани, едри толстолоби – се отглеждат в язовирите. Аз назначих комисия и целият снимков материал ми е предоставен и аз ще го предоставя на вътрешните органи. Ние сме водосбор на цялата област и най-ниската точка. Язовирните стени, които са скъсани, не са на територията на нашата община.", коментира кметът, цитиран от БНР.

Областният управител на Враца пък е категоричен, че причината е голямото количестово дъжд, паднал над района.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар