Вход | Регистрация

Античният град Нове ще оживее с VIII "Орел на Дунава"

Фестивалът за първи път ще се проведе в древния римски град

Античният град Нове ще оживее с VIII "Орел на Дунава"
Снимка: Bulphoto

Осмото издание на Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава" ще се проведе на 16, 17 и 18 май за пръв път на територията на античния град Нове край Свищов. В рамките на форума официално ще бъде прерязана лентата на проекта "Нове – сърцето на легиона", с който римският град частично е възстановен и ефектно експониран.

По проекта се реставрира и консервира голяма част от съществуващите археологически обекти (епископски комплекс), атрактивна възстановка на щаба на Първи италийски легион (принципия) и създаде сцена на открито за провеждане на възстановки на римския военен бит.

Близо 200 реенактори и тонове оръжия ще си дадат среща за поредна година край Дунава. Посетителите ще станат свидетели на различни събития от живота в античния свят. Ще има маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, възстановки на цивилния живот, състезания и куп изненади. Любопитен факт е, че около 42 кг е тежало облеклото и въоръжението на един легионерски войн.

В "Орел на Дунава" ще вземат участие групи за исторически възстановки, както от Свищов и страната, така и от цяла Европа.

Фестивалът ще започне на 16 май, петък, с церемония по освещаване знамената на всички участници в светилището на Легиона. Ще бъдат запалени и светлините на Нове, които ще позволят на туристите да посещават обекта и нощем. В първата фестивлана вечер е предвидено и атрактивно огнено шоу.

По време на фестивала ще се връчат традиционните награди за принос в опазването и популяризирането на културно-историческото наследство.

Организатори са Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. В досегашните издания фестивалът е получавал подкрепата на Министерството на финансите, Министерството на Културата и на Италианското посолство.


<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар