Без компромис за качеството на храната
Снимка: Thinkstock/Guliver
Безкомпромисност в изискванията към безопасността на храните, увеличаване на производството на биохрани и засилен контрол върху качеството на храните ще са сред основните приоритети на Българската агенция по безопасност на храните в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) през 2014 - 2020 година, съобщават от пресцентъра на агенцията.
За насърчаване и развитие на малкия и среден бизнес и подпомагане на селския туризъм в България, БАБХ инициира изменение в Закона за туризма, предвиждащо обособените места за хранене, части от помещение или дворове на категоризирани къщи за гости, стаи за гости и хостели, където се извършва приготвяне, обработване и съхранение на храна в домашни условия за лична консумация да не подлежат на регистрация по чл. 12 от Закона за храните.
Стратегическите цели на агенцията за следващия програмен период са повишаване качеството на произведените в България храни и възвръщане на доверието на българските потребители, мерки за насърчаване към производство на храни с традиционен характер, намаляване на административната тежест и улесняване на достъпа на производителите до националния пазар.
Днес започна двудневна конференция в Представителството на Европейската комисия в България за новата обща селскостопанска политиката, ОСП през периода 2014 - 2020 г.