Вход | Регистрация

Български и турски гражданин "кръстосаха" съдбите си

Те преживяха първата успешна кръстосана операция на Балканите

Български и турски гражданин "кръстосаха" съдбите си
Мариян Георгиев - Фейсбук

Винаги е добре, когато нещо приключва добре! В това се надява всеки и вярва, че и този път най-лошото ще му се размине! Такава е и нашата добра новина. С добър развой и резултат!

Млад мъж от Ловеч получи втори шанс да изживее живота си, след като преживя първата успешна кръстосана операция на Балканския полуостров.

30-годишният Мариян Георгиев от Ловеч вече три години се бори за живота си. Той страда от тежко заболяване на бъбреците гломерулонефрит, принуждаващо го три път седмично да ходи на хемодиализа по 4 часа на ден. В продължение на три години той ежедневно трябва да следи за количеството храна и вода, които поема, защото това може да коства живота му.

Нито неговата майка Татяна, нито някой от роднините му, имат нужната съвместимост и не могат да му дарят бъбрек.

Търсейки непрекъснато изход, Мариян и Татяна заминават за Турция, където в истанбулската болница "Газиосманпаша" получават надежда за трансплантация, тъй като се извършват кръстосани присаждания. При този особен вид операция двама пациенти си "разменят органите", дарени от техни близки.

През юли Мариян получава обаждане с новината, която очаква вече няколко години.

"Има донор на бъбрек за теб, довечера тръгваме за Турция", казва Стоянка Ананиева, която е помогнала на младия мъж да се свърже с болницата в Истанбул. Това разказва той пред "Труд".

В същото време, в Турция, 48-годишният Метин Аслан от Малатия се бори с коварната болест. Той също е орисан със същата съдба като Мариян и никой от близките му не може да спаси живота му. Той 23 години живее с помощта на хемодиализа.

Така съдбите на Мариян и Метин се "кръстосват", след като разбират, че майката на ловешкия гражданин може да дари бъбрек на Метин, а братът на Метин може да спаси живота на Мариян.

Така на 7 август двете успешни трансплантации стават първите по рода си на Балканския полуостров.

1367341
"Нямате представа колко ми е леко. И колко щастлив съм, че щом поискам, мога да пия вода колкото пожелая", каза вчера Мариян. И допълни: "Да, буквално започнах да живея втори, истински живот. А в него специално място има семейството на Метин и Ниази. Отсега чакаме да укрепнем и ще си ходим на гости."

1367342


Първото кръстосано присаждане е в Корея.

Законодателството в повечето държави разрешава донор да е само роднина, а невинаги се намира близък, който да е съгласен и в същото време да е съвместим с болния. Затова за първи път в света през 1991 г. в Корея две двойки "донор и реципиент", които отговарят на законовите, но не и на медицинските изисквания за донорство, кръстосано разменят органи.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар