Вход | Регистрация

ВАС се произнася за тунела под Шипка утре

Това заяви екоминистър Михайлова в Габрово, която взе участие в общественото обсъждане на проекта на плана за управление на НП „Централен Балкан“

ВАС се произнася за тунела под Шипка утре
Пресцентър на МОСВ

Петчленен състав на Върховния административен съд ще се произнесе окончателно на 13-ти март по бъдещето на проекта на обходния път на Габрово, с тунел под връх Шипка. Това каза в Габрово министърът на околната среда и водите Искра Михайлов, която взе участие в общественото обсъждане на обновения план за управление на Национален парк "Централен Балкан", което се състоя в Художествената галерия в Габрово.

"Проектът тунел под Шипка е приоритет на държавата, за това нека всички ние мобилизираме нашия ресурс и видим по какъв начин това може да се случи”, заяви министър Михайлова, цитирана от GabrovoNews. По думите й грижа на Министерството на околната среда и водите е да се реализират инфраструктурни проекти без това да накърнява природата и природното наследство на България.

Обновеният план за управление на Национален парк "Централен Балкан" е важен за развитието на региона и всички общини на територията на парка, съобщи министър Михайлова.

В него взеха участие директорите на Национален парк Централен Балкан и на Дирекция Национална служба за защита на природата в МОСВ.

По думите на Михайлова, общественото обсъждане е един важен елемент от системата, заложена в Закона за защитените територии и то е от огромно значение, тъй като е първото от серия, които се предвиждат във връзки с изпълнението на проекти, финансирани от ОПОС 2007 – 2013 година.

Тя подчерта, че ОП "Околна среда" подкрепя дирекциите на Националните паркове в България, финансира проекти за изработване на нови планове за управление и за актуализации на съществуващи.

Относно изпълнението по проектите на програмата и дали се предвижда удължаване на сроковете, министърът поясни, че изпълнението на проектите по ОПОС върви с ускорени темпове последните месеци. Михайлова посочи, че през юни процента на разплатените средства по ОПОС беше 23%, към края на декември станаха 48%.

В момента изпълнението, разплащането по програмата надхвърля 51%, допълни министърът и добави, че удължаване на изпълнение на проекти може да се случи, но единствено по отношение на тези, които са в ход на изпълнение, които спазват графиците си, но имат необходимост от още няколко месеца, тъй като повечето имат краен срок на изпълнение декември 2014 година.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар