Вход | Регистрация

ВКС потвърди условните присъди по делото "София-Кардам"

ВКС потвърди условните присъди по делото "София-Кардам"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Върховният касационен съд окончателно потвърди условните присъди на тримата обвиняеми за пожара във влака София - Кардам, при който на 28 февруари 2008 г. в композицията загинаха девет души.

Магистратите потвърдиха решението на апелативния съд във Велико Търново, че шафнерът Георги Георгиев, началник-влакът Иванка Костадинова и бившият директор на "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов носят отговорност за инцидента.

Шафнерът получи 3 г. условно, а началникът на влака Иванка Костадинова получи 2 г. и 6 месеца. Георги Иванов бе наказан с година и половина условно. Тримата заедно с фирмата "Пътнически превози" в БДЖ трябва да заплатят на близките на загиналите 1.9 млн. лв. обезщетение, както и всички разноски по делото.

В решението на съда пише, че шафнерът и началник-влакът са попаднали в изключителна ситуация, за която са нямали практическа подготовка, тъй като не били обучени за гасене на пожар и за екипна работа. Те са разполагали с ограничено време за действие и всяка минута, пропиляна в паника и суетене, е била с фатални последици.

ВКС не прие доводите на дружеството, че е в тежко състояние и няма толкова средства. Емоционалните травми на близките на загиналите са с неописуема дълбочина, заявяват магистратите и определят компенсация от по 100 хил. лв. на човек.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар