Вход | Регистрация

Велико Търново става част от Индикативния списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство

Велико Търново става част от Индикативния списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство

Старата столица ще бъде включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за градове и обекти, които представляват световно културно наследство. Това стана ясно след разговор между кмета Даниел Панов и генералния директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ Ирина Бокова.

Двамата обсъдиха кандидатурата на старопрестолния град за списъка на световнотото културно наследство, за който ще кандидатства с груповия ансамбъл "Старият град”, както и със средновековните църкви в квартал "Асенов” и с. Арбанаси.

До края на годината обектите трябва да бъдат вписани в Индикативния списък на ЮНЕСКО, след което предстои същинската процедура по кандидатстване.

Даниел Панов запозна генералния директор на ЮНЕСКО с дейностите по социализация и частична реставрация на крепостта Трапезица, за създаването на Археологически парк в кв. "Асенов” и за реставрацията на музеи и знакови сгради паметници на културата и предстоящия ремонт на старата част на града.

Генералният директор на ЮНЕСКО благодари на Даниел Панов за сърдечното посрещане и го поздрави за усилията, които той и екипът му в Общината полагат за съхраняването и развиването на културно-историческото наследство – неотменима част от европейската и световна цивилизация. Ирина Бокова бе в старата столица за откриването на паметник на създателя на Старопланински събор "Балкан Фолк” Илиян Николов.

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар