Вход | Регистрация

Водният проект на Габрово е 3% от всички средства по ОП "Околна среда"

Цялата стойност на ВиК ремонта е 123 милиона лева

Водният проект на Габрово е 3% от всички средства по ОП "Околна среда"
Снимка: Булфото

Габровският воден проект е със сигурност най-големият в България и само средствата за него обхващат общо 8 на сто от договорените по ОП "Околна среда". Те са и 3 на сто от цялата стойност на програмата. Общата стойност на проекта е 123 милиона лева, а финансирането е от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет.

Информацията бе изнесена от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който посети предбалканския град и утре ще открие екофестивала "Узана Поляна Фест".

"Този проект ще се следи внимателно не само от гражданите на Габрово и от правителството, а и от Европейската комисия - заради важността на дейностите по него и заради големия обем средства за усвояване по него", заяви Дончев.

Десет милиарда лева са необходими, за да реши страната ни част от нуждите си чрез извършване на дейности във ВиК-сектора, уточни още министърът.

По думите му чрез водния проект габровци ще имат по-качествена питейна вода, водните загуби, които сега са 73 на сто, ще намалеят до 39 на сто, ще бъде изградена и съвременна канализационна система.

След реализирането на проекта градът ще разполага с качествена и съвременна подземна инфраструктура, която ще служи през следващите 30-40 години, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която също е на визита в Габрово и ще участва във фестивала.

Днес министрите Дончев и Караджова са на посещение в Габрово, където участват в конференция по проекта за интегрирания воден цикъл на Габрово. Договорът за изпълнението на проекта е подписан през 2010 година, а срокът за изпълнение е 65 месеца.



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар