Вход | Регистрация

Въпреки борбата с корупцията, тя продължава да се шири у нас

Това гласи представеният днес доклад, поръчан от Европейската комисия, за състоянието на корупцията в 28-те страни от Евросъюза

Въпреки борбата с корупцията, тя продължава да се шири у нас
Снимка: Булфото

Корупцията в България остава широко разпространена, въпреки че борбата с нея е приоритет от много време и с тази цел са били направени законови промени и създадени нови структури. Това гласи представеният днес доклад, поръчан от Европейската комисия, за състоянието на корупцията в 28-те страни от Евросъюза.

В него няма класация по държави. Той обаче включва проучвания на Евробарометър, според които 84 % от българите смятат, че корупцията е широко разпространена в страната им. Не сме водещи по този показател, защото същото са заявили за своята страна 99 на сто от гърците, 97 на сто от италианците и 95 на сто от гражданите на Литва, Испания и Чехия, информира БНР.

"Организираната престъпност в България се ползва с протекции чрез корупция в публичната администрация, съдебната система, полицията и митниците", гласи частта в доклада за България. За страната ни са откроени като проблеми обществените поръчки, финансирането на политическите партии, концентрацията на медийна собственост.

Едва 9 на сто от българите смятат, че в страната им се прави достатъчно срещу корупцията.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар