Вход | Регистрация

В Арбанаси се готвят за Тодоровден

Демонстрации с коне, песни, конкурси, кебапчета и вино - на празник като на празник!

В Арбанаси се готвят за Тодоровден
Членове на УС на ККС "Калоян 92"
Снимка: Север.бг

За 23-ти път тази събота в Арбанаси ще бъде отбелязан празникът Тодоровден. Тази година той съвпада с честванията по повод празника на Велико Търново - 22 март и е включен в програмата.

Организатори на събитието са Тошо Кръстев, кмет на Арбанаси, председателят на УС и главен треньор на Клуба по конен спорт м.с Михаил Костов, Кольо Дамянов - един от активните спомоществователи и Румяна Начева - пресаташе на клуба.

"Конският Великден" ще започне с езда из селото, след което, в 12:00 ч. на площада ще се проведе конкурс за най-гиздав кон и ездач. По традиция Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи празничен водосвет. В 13:30 ч. на конната база на клуб "Калоян 92" ще се проведат демонстративни състезания, ако времето позволява.

"Тази година ще изкараме около 30 коня, като ще участват повече деца - не само от Велико Търново, а и от Лясковец и Горна Оряховица, както и деца от паралелката по конен спорт в СОУ "Г. С. Раковски".  Породите, които ще бъдат представени тази година са източно-българска порода, холщайнери, хановери, олденбурзи, както и кръстоски от последните три породи жребци с наши кобили майки. Първи в демонстрациите ще се включат децата, а след тях - по-възрастните жокеи. И този път няма да мине без показване на понито.", разясни Михаил Костов.

Традицията за разходка с файтон тази година ще бъде "пренесена" във Велико Търново. Жителите и гостите на града ще могат да се разходят с него по ул. "Гурко" в празничните дни.

Гости на празника в Арбанаси ще бъдат чуждестранни делегации, които ще присъстват и на празника на Велико Търново предния ден. 9-годишната японка Сара Нукина, лауреат на конкурса "Сребърна Янтра 2012" и на много други конкурси ще бъде сред специалните гости. Източното момиче е голям любител на ездата и освен, че ще участва в песенната програма на ДЕС "Румина", ще демонстрира и как язди.

И, за да е истински празникът, организаторите ще почерпят всички гости с 300 кебапчета и 30 литра вино.

____________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар