Вход | Регистрация

Габрово ще кандидатства по „Красива България“

Ще бъде обновена административната сграда и преустоената бивша детска градина

Община Габрово ще кандидатства с два проекта по "Красива България". Това стана ясно на извънредното заседание на Общински съвет, на което кметът Таня Христова внесе предложенията. Първият проект: "Подобряване на обществената среда в населените места" има за цел да бъде обновена административната сграда на Община Габрово. Второто предложение е за "Подобряване на социалната инфраструктура". Така ще бъде направено преустройство на бивша детска градина на бул. "Трети март"№ 5  в Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Социалната услуга "Дневен центърът за деца и младежи с увреждания" бе открит с решение на Общинския съвет на Габрово през 2006 година. Към настоящия момент услугата се предоставя от външен доставчик. Това е Фондация "Грижи за деца с увреждания". Центърът се намира в източното крило на детска ясла № 8, която се намира на ул." Никола Балканеца" № 24 в Габрово.

Според администрацията, броят на децата в Центъра непрекъснато се увеличав и по-специално децата с диагноза "аутизъм". Затова е необходимо да бъде направено преустройство, за да може пространството и броят на помещенията да отговарят на нуждите на ползвателите.

Площта, на която се намира центърът към момента е недостатъчна, сегашният вид на помещенията не позволява пълно движение на инвалидна количка. Липсват отделни помещение за персонала и за работа с родителите, също така трябва да бъде изграден допълнително склад, в който да се съхраняват инвалидни колички и триколки.

С цел подобряване на условията в Центъра и неговото преустройство, за да може той да съответства на всички необходими изисквания, Общината е подготвила работен проект за "Преустройство на бившата детска градина на бул. "Трети март" в дневен център за  деца и младежи с увреждания”, на база на който ще бъде изготвено проектно предложение.

Цялостно преуствойство на двата етажа на сградата са основните дейности, които са предложени за финансиране. Също така ще бъде извършена подмяна на изхабените стари настилки и облицовки, подмяна на дограмата, изпълнение на топлоизолационна система по фасади и фасадно боядисване. В сградата ще бъдат подмени ЕЛ, ОВ и ВиК инсталации, осигуряване на достъп за лица с увреждания до втория етаж. Има възможност и за газоснабдяване.  


Проект "Красива България" е на Министерството на труда и социалната политика. Той продължава до 31 януари 2014 година. Целта на кампанията е да подкрепи мерките за подобряване на обществената среда в населените места, подобряване на социалната инфраструктура, подобряване на социалните услуги от резидентен тип и професионално обучение за придобиване на квалификация.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Източник: Община Габрово
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар