Вход | Регистрация

Горнооряховци се гневят за „нелогичен“ паркинг

Има опасност за преминаващите по две пешеходни пътеки, смятат гражданите

Горнооряховци се гневят за „нелогичен“ паркинг
Фейсбук

Силно възмущение и негодувание изразяват граждани на Горна Оряховица в социалната мрежа "Фейсбук" от решението на местната власт, след ремонт на тротоар!, да обособи "абсолютно нелогични и против Закона за движение по пътищата" места за паркиране.

Опасни точки за пресичане, въпреки хоризонталната пътна маркировка, се явяват пешеходни пътеки, по които децата преминават на отиване и връщане от училище "Георги Измирлиев". Едното място за паркиране на тротоара е обособено пред блока на ул. "Вичо Грънчаров", в който живее депутатът Мирослав Петков.

926571

"Паркинга за автомобили пред "Амбарица" (хотелски комлекс – бел. на ред.) и "Макс Маркет" завършва непосредствено до пешеходната пътека. Като се спре там автомобил, той закрива около 60-70 сантиметра от платното и пешеходната пътека. Ако пресича възрастен човек, се вижда само главата му и част от тялото, но ако пресича дете, то няма да се вижда изобщо. Кой малоумник, дето му дават заплата да натиска стола, го измисли това?", питат гневни родители и цитират Закона за движение по пътищата, според който:

В Чл. 94,(3) пише:

"За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 метра за преминаване на пешеходци";

Чл. 98 (1), т.6 от ЗДП гласи: "Престоят и паркирането са забранени на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях."

926576

Проблемът с паркирането съществува от години и на ул. "Славянска" в кв. "Пролет". И там тротоарът пред блока е предпочитано и удобно място за паркиране, вместо обособената за целта площ на отсрещната страна на улицата.

926572

Въпреки сигналите, подавани до местната власт, никой не взима отношение по проблема, заради който тротоарът вече е разбит, оплакват се горнооряховци. 

Те са възмутени и от нехайството на КАТ по отношение спирането и нощуването на автомобилите по тротоарите на ул. "Славянска" - "очевидно нарушение, което никой не забелязва от години.".

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар