Вход | Регистрация

Един от заподозрените в убийството на 12 души в Париж се е предал

10 журналисти и двама полицаи бяха застреляни хладнокръвно вчера в Париж, 8 са ранените

Един от заподозрените в убийството на 12 души в Париж се е предал

Предал се е един от заподозрените за убийството на 12 души в редакцията на френския сатиричния вестник "Шарли ебдо” вчера. Това е 18-годишният Хамид Мурад, съобщават близки до следствието източници, цитирани от БГНЕС.

Младият Хамид е братовчед на един от извършителите – Шериф Куаши. Младежът е заподозрян в съучастничество, след като очевидец го разпознава в колата на стрелците.

Френската полиция разпространи снимки на вече известни им лица - 34-годишният Саид Куаши и 32-годишният Шериф Куаши, които са с алжирски произход, но са родени в Париж и имат френско гражданство. Те са с издадена заповед за арест.

Шериф Куаши е известен на френската полиция като свързан с мрежата "Бют-Шомон" за вербуване на доброволци за джихад в редиците на иракското крило на "Ал-Кайда", подвизава се и под името Абу Иден. Арестуван е два пъти и осъден на 3 години затвор през 2008 г., 18 месеца от които – условно.

Името му е замесено и в организиране на бягството от затвора на ислямиста Смаин Али Белкасем, осъден за атентат на парижка метростанция през 1995 г,. както и във връзка с друг известен френски радикален ислямист - Джамел Бегал, организатор на атентати.

Тази нощ агенти на френските специални служби РЕИД са провели мащабна акция за издирване на двамата заподозрени за жестокото убийство. Направен е обиск на сграда, където се предполага, че те са пребивавали.

Вчера преди обяд двама въоръжени мъже с качулки нахлуват в редакцията на френския вестник "Шарли ебдо” и произвеждат безразборна стрелба по журналистите, събрали се на редакционно заседание. Убити са 10 души от редакцията и двама полицаи, ранените са 8. Във Франция е обявен 3-дневен траур.

Директорът а седмичното сатирично издание Шарб получава заплахи за живота си от 2011 г., след като публикува карикатури на пророка Мохамед.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар