Вход | Регистрация

Закичват знакови места в Търново с мартеници за Баба Марта

Празничният ден ще премине в подкрепа на кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

Закичват знакови места в Търново с мартеници за Баба Марта

Тази година всички събития, свързани с отбелязването на празничния 1 март, във Велико Търново ще преминат в подкрепа на кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. Денят ще бъде отбелязан едновременно и в десетте общини на областта. Инициативата ще започне от 11 часа и ще премине под мотото "Мартеницата – българският символ в Европа". Това съобщи Нелина Църова, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към Общината. 

Във Велико Търново Баба Марта ще дойде в парковете и кварталите на града, както и пред Царевец. Тя заедно със сестрите и внуците си ще раздава на децата и гражданите мартеници за здраве.

Център на събитията ще е парк "Марко поле", където ще се проведе празнична програма, предвидена най-вече към децата. Но организаторите обещават забавления и за възрастните. Участие ще вземат творците от сдружение "Идействие", Клуб "Таралеж", "Айляк Хамак" и МТК "Дарплей", които са подготвили интересни демонстрации, игри и инициативи.

На 1 март огромни мартеници ще закичат емблематични места във Велико Търново. Сред тях са първата порта на крепостта "Царевец", Областна администрация, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", НВУ "Васил Левски", ДМТ "Константин Кисимов", сградата на Музей "Възраждане и учредително събрание" и др. Очаква се сградата ИЗ "Рафаел Михайлов" да бъде украсена с четириметрова мартеница, а върху Художествената галерия "Борис Денев" да има толкова голяма мартеница, че да се вижда отдалеч. С червено-белия символ ще бъдат окичени и фасадите на училищата и детските градини в града.

Досега над 50 побратимени градове на тези от региона са потвърдили подкрепата на инициативата и са готови с местата, на които ще окичат еднометрови мартеници и логото на кандидатурата. 

Ако тази статия ви е харесала, присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар