Вход | Регистрация

Заменка с печалба от 115 хил. лева в Русе отново попадна в полезрението на закона

Заменка с печалба от 115 хил. лева в Русе отново попадна в полезрението на закона

Съдебно решение поставя под въпрос най-скандалната сделка на бившата областна управа на Русе за апетитния имот на улица "Александровска" 98 в града, пише RuseInfo.net, позовавайки се на в. "Утро".

Съгласно решението излиза, че бившият областен управител на Русе Мария Димова е продала чужда собственост. Как ще се развие тази тригодишна сага около златната заменка още не е ясно, сега това зависи изцяло от общината. Върховният касационен съд излезе с определение, което отхвърли жалбата на областта срещу решението на Русенския окръжен съд, който призна на общината правото на собственост върху 214 идеални части от терена на най-скъпата търговска улица на Русе. Тези части бяха "подарени" от държавата на свой служител. Претенциите на общината върху собствеността на сградата в парцела не са удовлетворени защото тя вече е премахната.

Имотното дело на общината срещу областта за "Александровска" 98 тръгва още през септември 2007 година, когато местната власт решава да си търси правата. Законът й дава тази възможност, когато става дума за жилищни имоти, какъвто е случаят.

Успехът на общината обаче поставя пред кмета Божидар Йотов тежка дилема, защото имотът, за който става дума, мина през две заменки, а новият му собственик е строителната фирма "Интис". Когато преди 3 години неизгодната сделка беше извадена наяве, резултатът от публичния скандал, който стигна дори до парламента, отиде в прокуратурата. След месеци разследване тя му сложи точка с произнасянето, че данни за престъпление няма и държавата не е ощетена. Новият областен управител Пламен Стоилов обжалва пред Апелативната прокуратура във Велико Търново и тя го върна за ново разглеждане с конкретни предписания.

Присъдата "всичко е законно" е поставена под въпрос, защото стана ясно, че Мария Димова се е разпоредила не с държавен, а с общински парцел. След като през септември 2007 година общината завежда дело, за да си върне имота, на 1 октомври същата година областният управител Мария Димова подписва въпросната златна заменка. Апетитната хапка "глътва" нейната служителка Галина Иларионова, по онова време директор на държавната собственост. Тя заменя своя апартамент от 64 кв. в блок "Енергетик" 1 в "Здравец Изток" за държавния терен с построената в него сграда. Сградата наистина е стара и порутена, дори обявена за опасна от кмета Божидар Йотов, който иска събарянето й. Решение по въпроса няма и имотът преминава в ръцета на Иларионова срещу скромното й панелно жилище и доплащане от около 7000 лева. Само три дни след това държавната служителка прави нова заменка, този път със строителна фирма "Интис". Частната фирма получава подходящия за строителство терен, а Иларионова взима модерен нов апартамент от 103 кв. метра на централната улица "Хан Крум".

Комбинацията калкулира очевидна печалба, а по закон подобни заменки са позволени на държавните чиновници само за задоволяване на жилищни нужди. Старото жилище на областния директор е оценено на 64 302 лева, а апетитната хапка "Александровска" 98 – на 68 627 лева без дължимите данъци и такси. В хода на разследването на сделката за имота на централната улица експертизата го оценява на 179 413 лева. Въпреки това Окръжна прокуратура прекратява досъдебното производство.

Тази експертиза е цитирана в една от жалбите по случая "Александровска" на Стефка Савчева, която държи част от парцела, в който се намира скандално продаденият държавен имот. Савчева влиза в битката срещу областния управител Мария Димова и нейната подчинена Иларионова, защото самата тя се смята ощетена като съсобственик. Жената, заедно с дъщеря си, държи около 250 идеални части от атрактивния терен с обща площ 457 кв. метра. Затова тя прави предложение до областната управа да изкупи държавния дял или да го замени, но молбата й е отхвърлена. Тук следва да се отбележи, че в акта за държавна собственост фигурира само сграда и прилежащите 214 идеални части и затова не са отбелязани никакви съсобственици. В кадастралната служба обаче са вписани Стефка Савчева и нейната дъщеря Райна Костова. След заменката в скицата на имота вместо държавата като техен собственик фигурира Галина Иларионова. "Пропуснати" са и общинските претенции.

Днес юристите на областта са категорични: и двете страни по договора са действали недобросъвестно, защото са били запознати със статута на имота и предяванета претенция към него. Заради чиновническата далавера най-потърпевш от това развитие е строителна фирма "Интис". На този етап никой не се наема да каже какво ще стане с бившия областен управител Мария Димова, подписала тази некоректна сделка. Само преди месец гръмна друг подобен скандал – "Виваком" претендира за собственост върху апетитния терен до "Левента", който беше продаден на търг при управлението на Димова.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар