Вход | Регистрация

Заплатите в шест местни услуги в Добрич скачат с 10%

Заплатите в шест местни услуги в Добрич скачат с 10%

За увеличение на средствата за работни заплати в бюджет 2017 година за местните дейности с 229 215лв., настояха пред кмета на Добрич от РС на КНСБ. Предложението на синдиката е сумата да бъде разпределена за 9.5% увеличение на  минималната работна заплата / 77 177 лв./ и 10% увеличение на основните заплати на останалите категории персонал / 152 038 лв./. Към момента е договорено увеличение в шест от местните дейности - Общински пазари, Синя зона, Клубове на пенсионера, Приют за безстопанствени животни, Обреден дом и Център за защита на природата и животните.

Общо  400 са заетите във всичките 13 местни услуги в Добрич, а от тях 368 са членове на КНСБ, обяви пред журналисти Гинка Василева. На съвместна пресконференция с кмета на Добрич Йордан Йорданов, Василева определи като ползотворни преговорите с местната власт.

"Имаше много добър диалог помежду ни. Успяхме да стигнем до златната среда. Разбира се, компромиси навсякъде трябва да се правят, но успяхме да срещнем интересите си за шест от местните дейности. В другите видове услуги тепърва предстои да бъдат направени анализи. Там където има нужда ще направим оптимизация и ще преструктурираме някои от звената” – коментира Йордан Йорданов. Той обяви, че до края на декември ще има пълна яснота къде, с колко и как може да бъде постигнато увеличение на работните заплати в местните дейности.

Заплатите в шест местни услуги в Добрич скачат с 10%

"В резултат на непрекъснатото увеличение на минималната работна заплата през годините, ножицата между нискоквалифицирания труд и този на специалистите е вече много затворена. И ако един работник на нискоквалифицирана работа в местните услуги получава 420 лв., то един специалист работи с основна работна заплата от 430 до 520 лв., какъвто е диапазонът на заплатите на специалистите в местните услуги. Затова ние казваме, щом чрез бюджета на държавата минималната работна заплата ще се увеличи с 9.5%, на всички останали специалисти в местните услуги на Добрич ние искаме 10% увеличение на работните заплати” – заяви Гинка Василева. Тя подчерта, че подобни искания предстои да бъдат направени и в делегираните държавни дейности след приемането на Бюджет 2017.

От КНСБ обмислят да организират срещи с местните ръководства и на останалите общини в област Добрич, за да преговарят за увеличение на заплатите на общинските служители. Това обаче едва ли ще се случи през 2017 г., призна Василева.

Източник:dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар