Вход | Регистрация

И най-хубавото вино е...

Майстор на домашното виното в Лясковец тази година стана Пламен Георгиев

И най-хубавото вино е...

Както всяка година, и тази празнуването на Трифон Зарезан в Лясковец започна с провеждането на традиционния конкурс "Най-хубаво домашно вино”. Най-добрите производители на напитката биват награждавани за майсторството.

Тази година представените за участие проби бяха 51 - 15 бяха белите и 36 - червените вина. Честта да носи титлата "Най-добър майстор-винар” за 2014 година в категорията за червени вина се падна на Пламен Георгиев. На второ място е червеното вино на Димитър Байчев. На трето място в съревнованието се класира червеното вино на Стефан Георгиев.

Първото място за най-хубаво бяло домашно вино бе присъдено отново на Пламен Георгиев. На второ място е бялото вино на Ивайло Йорданов. Трета позиция в класирането на бели вина журито отсъди за виното на Димитър Байчев, който също като Пламен Георгиев спечели награда и в двете категории вина. Тази година лясковският Клуб на виното реши да даде две поощрителни награди във всяка от двете категории – при белите вина тя е за Марияна Димитрова, а при червените - за Борислав Банов.

Дегустацията започна с празнична програма, която поднесоха певците от вокален състав "Бели ружи”. Те изпяха за публиката тематични песни, свързани с празника Зарезан и така бе даден старт на виненото съревнование.

Всяка година организаторите подготвят проявата в самото навечерие на  празника – ден преди тържествения ритуал по зарязването на лозите. Целта е чрез конкурса да се запази приемствеността между поколенията в отглеждането на лозята и приготвянето на вината. От години мястото за провеждане на конкурса е Музея на градинарството – символ на трудолюбието на лясковските градинари.

Комисията от дегустатори, които оценяваха вината беше в състав инж. Димитър Димов – председател и членове Свилен Георгиев и Иван Кожухаров.

Грамотите и паричните награди на победителите от конкурса ще бъдат връчени от кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова на празничния концерт в читалище "Напредък-1870”, гр. Лясковец, който ще се състои тази вечер.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар