Вход | Регистрация

Контраадмиралът на ВМС с почетна значка „Русе“

Контраадмиралът на ВМС с почетна значка „Русе“
Снимка: Община Русе

Почетна значка "Русе" връчи днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов на командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов. Поводът е честването на 134 години от създаването на морския флот, който е основан в Русе.

Прекъсната през последните три години, традиция тържествата да започват от дунавския град беше възстановена. На съвместна пресконференция, на която присъстваха и зам.обл.управители Милена Хинкова и Айлян Карамехмедова, г-н Стоилов и контраадмирал Николов заявиха готовността си да продължат тази традиция.

Честването в Русе продължи с военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в града. Слова по повод годишнината произнесоха кметът Пламен Стоилов и контраадмирал Румен Николов.

1001687

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите миньори в рудник "Ораново" и на далите живота си за отечеството военни моряци. Предварително обявеният концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили беше отменен, заради обявения Ден на траур.

1001688

По-важни моменти от периода, предхождащ празника, бяха априлската активация на оперативното военноморско съединение на черноморските държави "Блексийфор” в която взе участие корвета "Решителни”, учението на военноморска база – ВМС "Черно море 2013”.

От 6 до 15 юли, в западната част на Черно море, Военноморските сили на Република България проведоха военноморското учение с международно участие "Бриз 2013”. Българските ВМС участваха с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението се включиха и два самолета от българските Военновъздушни сили.

1001685

"След седмица базов миночистач "Прибой” ще се включи в състава на оперативното съединение на "Блексийфор”. Фрегата "Дръзки” ще участва за пореден път в антитерористичната операция на НАТО "Актив индевър” в Средиземно море, както и участие на военни формирования от ВМС в учения и стрелби на БА, а редица флотски офицери ще доказват своя професионализъм в щабове на НАТО, ръководейки международни морски операции.", анонсира мероприятията в чест на празника командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов по време на пресконференцията, провела се по-рано днес.

1001684

Кулминацията на честванията на 11 август е военния ритуал за тържественото вдигане на флаговете и флаговете за разцветяване на корабите на Морска гара – Варна и присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Военноморско училище. Гражданите и гостите на Варна ще имат възможност да разгледат военните кораби на Морска гара.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар