Вход | Регистрация

Край на гетата! Интегрират ромите в държавни социални жилища

Край на гетата! Интегрират ромите в държавни социални жилища
Снимка: Булфото

Държавата ще строи 30 065 жилища за ромите, 47 245 ще бъдат реконструирани. Това предвижда одобрената от правителството Национална програма за подобряване жилищните условия на ромите в България до 2015 г., съобщи преди няколко дни правителствената информационна служба.

Според министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов "Жилищната площ трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма. Възможно е в новия стандарт тази норма да е малко по-голяма, но няма да има жилища по 150 квадрата.".

Предложението на министъра от миналия месец е държавата да създаде фонд, който да финансира строежа на социални жилища, в които срещу символичен наем да се пускат да живеят социално слаби хора.

Похвално! Така трябва да действа всяка една държава – да задоволява нуждите от първа необходимост на своите граждани, а осигуряването на жилище е точно такава необходимост.

Само че аз, също като гражданин и данъкоплатец! на тази държава, имам "некои съображения" по този въпрос, на които от доста време не намирам конкретни отговори и това определено ме смущава, меко казано.

Най-важният от тях е:

След като се осигури жилището, по какъв начин новите наематели ще си плащат наема (колкото и символичен да е)?! А, ако на ромите не им бъде осигурена работа, кой ще им плаща  сметките за ток и вода...? Или те ще продължат да бъдат на държавна, респ. наша, издръжка, начислявана в нашите сметки!?

Това ли, според държавните институции и управляващите, е единственият проблем на тези хора или въпросът е отново да се усвоят милиони евросредства за проекти "на парче"?

Според информация от електронната страница на Ивайло Калфин, член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, през последните три години Европейският съюз е дал 8 млн. евро за жилища на ромите у нас.

И, докато две европейски държави с голямо ромско малцинство – Унгария и Словакия, са информирали Брюксел за пренасочването на европейски средства към национални програми, съответно 360 млн. евро и 300 млн. евро, за България няма такива данни.

Оказва се, че "заради липса на интерес и лоша координация от 134 млн. евро от регионалния фонд, само 5,9 млн са били договорени в конкретни проекти.". Тази констатация е изпратена от Европейската комисия в писмо до Парламента.

Е, питам аз - актът на "благоразположение" на държавата с осигуряването на жилища ще реши ли проблема на всичките роми в страната или само на тези, живеещи в големите градове, където "експертното еврооко" има по-голяма вероятност да направи проверка?

Ако е така, за каква интеграция и социална политика говорим?! А нима само ромите имат нужда от такъв тип "социална подкрепа"?!

За справка: Актуалното състояние на ромската общност по данни на НСИ от преброяването на населението и жилищния фонд през 2011 г., ромите остават третата по големина етническа група в България. Като такива са се определили 325 343 души или 4,9% от българските граждани.

Та, какво ще правят останалите, за които няма да достигнат жилища?!

Като избирател в тази държава, и пак повтарям - данъкоплатец!, смятам, че за кардинално решение на "ромския въпрос" е от основно значение да се работи по проекти за инвестиции в изграждането на областни и районни предприятия, в които да се създадат подходящи за тази група хора (и не само!) работни места. Така, произвеждайки нещо смислено, хем ще изкарват пари, част от които да влизат в държавната хазна, хем държавата пък от своя страна ще има "очи" да отговори аргументирано с факти, когато някой я посочи с пръст, че приоритетно обслужва със социалната си политика отделни групи от населението.

На това му викам "грижа за правата на човека" - не като нахраниш някого с риба, а като го научиш как да си я лови сам!

Другото е "алъш-вериш" и трупане на активи пред европартньорите... И, междувременно някой и друг финикийски знак в джоба...

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар