Вход | Регистрация

Луганск е на ръба на хуманитарна криза!

Луганск е на ръба на хуманитарна криза!
ИТАР-ТАСС/Зураб Джавахадзе

Украинският град Луганск е на ръба на хуманитарна криза.

В града не достига водата, има проблеми с доставките на електроенергия и недостиг на хранителни продукти.

"Онова, което се случва в Луганск, е истинска война, отнела живота на над 100 мирни жители", се казва в изявление на кметството. След няколко месеца на сражения градът е на прага на 
хуманитарната катастрофа", се казва в документа, цитиран от БТА.

В Луганск няма и телефони, и интернет. Запасите от гориво са изчерпани в това число и за Бърза помощ. Магазините са затворени, работят само хлебарниците и месарниците. Заплати и пенсии не са изплащани от един месец и банкоматите са празни.
Преди началото на проруския бунт населението на Луганск наброяваше 500 000 души.

В същото време стана ясно, че украинските сили за сигурност са си върнали контрола над два града в района на Донецк и са "отрязали" донецките от луганските сепаратисти, съобщиха властите в Киев. Градовете Красногоровка и Старомихайловка вече са под контрола на армията, заяви  прессекретарят на военното министерство Андрий Лисенко, съобщава БНР. 
  
В същото време украинските военни са изгубили връзка с безпилотен летателен апарат, който е разузнавал позициите на проруските бойци в източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Машината се е връщала в базата, когато е била свалена от проруските сили, поясни Лисенко. Според него проруските бойци са използвали зенитен комплекс Бук-11. 
  
Екипът от 78 международни експерти отново е успял да достигне мястото на катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС като цитира изявление на мисията на ОССЕ в страната. Разследващите водят със себе си кучета, специално обучени да издирват тела на жертви.  

Сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщиха, че са похитили БТР на украинската армия край град Шахтьорск. 

Американското военно министерство пък ще отпусне 19 милиона долара за укрепване на украинската армия, съобщи Пентагонът. 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар