Вход | Регистрация

Малайзия прекрати издирването на изчезналия самолет

Малайзия прекрати издирването на изчезналия самолет
Снимка: Thinkstock/Guliver
Повече за:

Министър-председателят на Малайзия Наджиб Разак заяви днес, че страната прекратява издирването в Южнокитайско море на изчезналия Боинг-777, предаде AFP.

По-рано експертите, разследващи случая, установиха, че самолетът вероятно е обърнал курса си и е започнал да се движи на запад от Малайския полуостров. 

"Ние приключваме операцията си в Южнокитайско море и правим преоценка на разполагането на нашите сили”, заяви Наджиб на пресконференция.

По думите му изчезналият самолет умишлено е бил отклонен от курса си и часове наред се е движил по начертана траектория, след като радарите са изгубили връзка с него. Няма потвърждение на данните, че летателният апарат е бил отвлечен. 

Последната връзка на боинга със сателитите е била осъществена шест часа, след като той е изчезнал от гражданските радари в 1.30 сутринта на 8 март.

Движението на самолета през промеждутъчния период, в който той е сменил посоката си и се е върнал към Индийския океан, е "следвала целенасочено действие от някой, който се е намирал на Боинга", изтъкна Разак.

Сателитни сигнали от самолета са били улавяни 7 часа след като изгубил връзка с радара. В момента властите се опитват да проследят самолета по два възможни "коридора” – на север към границата на Казахстан с Туркменистан през северен Тайланд и на юг от Индонезия към Южния Индийски океан, обясни премиерът. 

Припомняме, че малайзийски боинг изчезна мистериозно на 8 март и оттогава е в неизвестност.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар