Вход | Регистрация

Монетата от 2 лв.с лика на Паисий Хилендарски

Монетата, Емисия 2015 на БНБ, влиза в обращение от 7-ми декември

Монетата от 2 лв.с лика на Паисий Хилендарски
Снимка: БНБ

12 млн.лв. на монети от 2 лв. вече са насечени и готови да влязат в употреба. Разменната монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г., ще бъде пусната в обращение от БНБ на 7-ми декември.

Днес тя беше представена официално от подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" г-н Калин Христов.

Тя е с диаметър 26,5 мм, с изображение на Паисий Хилендарски. Автор на художествения проект на монетата е г-жа Ваня Димитрова.

Подмяната на банкнотата от 2 лева с монета се извършва поради нарастване на цените, обяви при представянето на монетата подуправителят на БНБ Калин Христов, информира БГНЕС.

При деноминацията през 1999 г. е имало банкноти от 1 лв. и от 2 лв., защото банкнотите трябва да обслужват обращението и да отговарят на равнището на цените. От 1999 г. досега обаче равнището на цените е нараснало със 110%/.

Средната продължителност на употреба на една монета е 30 години, а на една банкнота е между 13 и 14 месеца.

 << Sever.bg във Facebook »



т 7-ми декември БНБ пуска монета от 2 лева с изобразен на нея Патриарх Евтимий. Теглото й е 9 гр., а диаметърът й е 26.5 мм.

Причината да се подмени банкнотата от 2 лева с монета е, че когато е правена деноминацията през 1999 г. е имало банкноти и от 1 и от 2 лв. Това е било определено от икономиката тогава, защото банкнотите трябва да обслужват обращението и да отговарят на равнището на цените. От 1999 г. досега равнището на цените е нараснало със 110%, обясни обяви при представянето на монетата подуправителят на БНБ Калин Христов.

На пазара има 42 млн. бройки от двулевовите банкноти. Христов посочи, че средната продължителност на употреба на една монета е 30 години, докато на една банкнота е между 13 и 14 месеца.

- See more at: http://novinite.bg/articles/102889/Nasyakoha-12-mln-na-moneti-ot-2-leva#sthash.vCTDh9I7.dpuf


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар