Вход | Регистрация

Не може да има охрана на хълма Царевец

Не може да има охрана на хълма Царевец
Снимка: Север.бг

По настоящем няма и не може да има договор за охрана на хълма Царевец, по който възложител да се явява Община Велико Търново, защото хълмът е държавна собственост. Това каза днес на сесия на Общински съвет кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

В момента РИМ-Велико Търново стопанисва хълма Царевец, а мероприятието "Звук и светлина” е прехвърлено към туристическото дружество "Царевград Търнов”. Никополис Ад Иструм и хълмът Трапезица също са държавна собственост и Министерството на културата отговаря за тях. Започната е процедура по Закона за културното наследство, чрез която хълмът Царевец от държавна да стане собственост на Община Велико Търново. Все още няма отговор по въпроса от Министерски съвет.


Кметът припомни, че в началото на август бяха откраднати 250 м кабели, които захранват прожекторите от южната и западната страна на хълма Царевец. Липсващото е на стойност 320 лева и е възстановено със средства на туристическото дружество. "Такива кражби е имало и в моя период на управление, когато бях управител на търговското дружество, но винаги извършителите се намират” каза Даниел Панов. Според него дълг на всеки един великотърновец е да опазва всички обекти, свързани с българската история.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: радио "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар