Никулден идва, търсете прясна риба
Масови проверки започват преди Никулден.
Екипи на Агенциите по храните и рибарство и аквакултури ще инспектират всички обекти за продажба на риба в цялата страна. Целта е ограничаване и недопускане продажбата на стока на нерегламентирани места , както и такава с неустановен произход.
При проверките ще се изисква наличие на документи за произход на рибата, спазване на изискванията за съхранение (разделно съхранение и температурен режим на съхранение), етикетиране, срок на годност, хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол
Съвети:
Експертите съветват да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)
Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед: рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост, люспите - трябва да са гладки и блестящи, слузта - бистра, без неприятна миризма, очите – изпъкнали с блестяща корнея, хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят.