Вход | Регистрация

Област Плевен е с незадоволително икономическо развитие

Институтът за пазарна икономика публикува икономически и социални профили на областите в страната

Област Плевен е с незадоволително икономическо развитие
Община Плевен

Област Плевен е най-добре развитата област в Северозападна България (включваща още Ловеч, Враца, Монтана и Видин), а сред другите области от Централния Север – Ловеч, В.Търново, Габрово и Русе, има преднина в сектор здравеопазване, където се конкурира само с Габрово. Това сочи анализът на Института за пазарна икономика.

В него като относително приятни са опеределени условията за живот в областта, а доходите са по-високи от средните за страната.

Пазарът на труда трудно се възстановява след кризата от 2009-2010 г., изоставайки спрямо средното ниво за страната. Заетостта и икономическата активност през 2014 г. намаляват.

В същото време Плевен е сред малкото области в страната, където инвестициите през 2012 и 2013 г. са чувствително по-високи от тези преди кризата, въпреки че не достигат средните нива за страната. Развитието на административните услуги е по-добро от това в съседните области, но местните данъци и такси са високи, сочи още анализът.

В демографско отношение област Плевен е в по-добро състояние от другите области в Северозападния район, но спрямо Централния Север, към който също принадлежи, нивото й е средно, а спрямо страната като цяло - незадоволително.

Въпреки високата степен на обхващане на подлежащите на образование качеството на училищното образование в област Плевен е незадоволително. Не е така обаче със здравеопазването, което е добре развито. Осигуреността с медицински специалисти и болнични легла е добра, а делът на здравноосигурените е висок.

Това е една от областите с най-ниски разходи за опазване на околната среда, а правораздаването е относително бързо, като се има предвид по-високата от средната за страната престъпност.

Културният живот има незадоволително ниво, заключват анализаторите. Регистрираната посещаемост на местните театри, кина и библиотеки в съотношение с броя на населението е около два пъти по-ниска от средната за страната през 2014 г.

Тенденциите при повечето индикатори обаче са положителни, като посещаемостта на библиотеките се увеличава през всяка една от годините след 2009 г., а тази в кината нараства по-бързо от средната за страната.

Единствено при музеите област Плевен надхвърля средните за страната нива на посещаемост и през 2014 г. са регистрирани 183 000 посещения в местните музеи. Това прави 710 посещения на всеки 1000 души при средно за страната 662 посещения. 

Обобщено профилът на област Плевен изглежда така:

Икономическо развитие - като незадоволително се определя нивото на пазара на труда, инвестиции, инфраструктура, данъци и такси; средно е нивото на администрацията и добро - условия на живот.

Социално развитие - обща оценка средно, като незадоволитени оценки са дадени в сферите култура, демография и образование; средно - сигурност и правосъдие, околна среда; много добро е единствено здравеопазването.

Очаквайте информация и за другите области от Централния Север.

<< Sever.bg във Facebook »



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар