Вход | Регистрация

Обществен барометър: „Енергийни“ уволнения ще намалят ли цената на тока?

Обществен барометър: „Енергийни“ уволнения ще намалят ли цената на тока?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Уволненията в енергетиката ще доведат ли до намаляване цената на тока? Това ви питаме тази седмица на нашия сайт. Преди няколко дни министърът на енергетиката Асен Василев се закани, че ще уволни енергийни шефове, заради спекулациите за шоково увеличение на цената от 1-ви юли.

55,6% от гласувалите на сайта ни смятат, че "всичко е за пред хората" и реални "сътресения" по етажите на енергийното ръководство няма да има. 44,4% са убедени, че не смяната на лицата ще реши проблема, а на системата.

Искането на държавните дружества е ДЕКВР да завиши тройно зелената добавка, заради ръста на присъединените възобновяеми източници.

Въпреки страха, че "улицата ще ни разкъса" от регулатора признават, че скока е възможно да се случи. Целта е да се "удовлетворят" електроцентралите, които поискаха увеличение на цената на тока с между 11 и 14%, и ЕРП-тата, които настояват за ръст с близо 10%. Най-голямо увеличение искат НЕК и ЕСО.

В анкета сред великотърновци всеки втори е на мнение, че енергийната система у нас куца, както всичко друго в държавата и решението не трябва да идва наготово отвън, а да се "удари отговорно и държавнически по масата - така и от Европа ще трябва да се съобразят с нас, а не само ние с нея".

От Европейската комисия и от Световната банка правят проверки как фунционира енергийната система у нас и дали това е правилният начин. Очаква се резултатите да излязат в средата на май.

Докато обаче "богатите се наумуват", бедните ще плащат. И, както каза в анкетата ни Манол Г. "цените ще се променят – манталитета ни не. Викаме, кряскаме, изпуснем малко пара и... си плащаме като попове."

Според шефа на регулатора Евгения Харитонова "е нездравословно да се потискат цените на тока и това означава Бог знае какви цени в следващ период".

При такива прогноза не остава нищо друго, освен да чакаме реакцията на улицата...


<< Sever.bg във Facebook>>







Докладвай за нередност в статията
Добави коментар