Вход | Регистрация

Онкоболните в България заложници на търговски интереси?

Онкоболните в България заложници на търговски интереси?
Снимка: sxc.hu

Според последната информация, която се тиражира в медиите, онкоболните в България са обречени не само по силата на животозастрашаващата болест, а и заради недостатъчната загриженост от страна на държавата по техния проблем.

Това става ясно от информацията, според която НЗОК сама ще решава кои лечебни заведения да финансира. Въвеждат се лимити на болниците и сериозно се занижават бюджетите на някой заболявания.

Нашумелият въпрос: "Кой?" отново е актуален. Кой е отговорен за играта на "котка и мишка" с пациентите, залагайки живота им в политическата и икономическа рулетка, от която печелившите със сигурност не са болните?

Какво ме кара да мисля в тази посока? Фактът, че болниците са превърнати в търговски дружества, които се занимават все повече с неприсъщи на институцията икономически дейности, вместо да се развиват и да работят за това, заради което са създадени – да лекуват хората. А не да ги разболяват още повече!

Точно преди една година пациентските организации алармираха, че жизненоважни лекарства за онкоболни липсват в цялата страна.

Поради забавяне на провеждането на търгове в лечебните заведения, сключването на договори с НЗОК, както и заради административни неуредици, раковоболните бяха принудени да обикалят от болница в болница и по онкодиспансери, за да търсят животоспасяващо лекарство. По тази причина пациентите сами трябваше да следят до къде в коя болница са стигнали търговете или да издирват и да се срещат с дистрибутори, за да си закупят лекарството, съобщи тогава "Мениджър нюз".

И новият Кабинет тръгна с "облаги" за народа в "голяма кошница" - по-ниски цени на тока и на лекарствата. С първото постигнаха някакъв временен "комфорт" за потребителите, който обаче е "кръпка" и неминуемо ще спука балона, защото дефицитите се трупат и дълговете на енергийните дружества растат.

Вторият проблем "изправя на нокти" голяма част от обществото, защото, на практика, всички сме пациенти – едни реални, други потенциални... Какво се оказва? "Облагата" лекарства в здравеопазването не касае пациентите по начина, по който трябва.

След самостоятелни правителствени размишления, без намесата и консултирането с пациентските организации и фармацевтичните фирми, умните глави решиха и направиха промени в Закона за здравето, според които лекарствата за раковоболните, за които не са договорени отстъпки с производителите, няма да се покриват от държавата. Речено-сторено! Народните ни избраници приеха предложението на второ четене от народните ни избраници Парламента този уикенд.

Да им е честито на онкоболните! Хем животът ги е ударил, хем държавата не им прощава!

Какво им пука на фармацевтичните компании? Част от тях ще се откажат да дават допълнителни отстъпки от цената, поради задължението да го правят. Едва при това условие Здравната каса ще им плаща лекарствата. За тях са си прави – нямат финансова изгода. И кой е виновен тогава?

Всеки гледа своя интерес - политиците да натворят удобни някому нормативи и закони срещу определени комисионни; фармацевтичните компании да си вземат печалбата – ако не в тази ниша, в друга, а Здравната каса...

Целта на създаването й е "да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ, за да подобри качеството на живот на българските граждани чрез регулиране и повишаване на социалната, здравната и икономическата ефективност на разходите за здравеопазване; подобряване на качеството на предоставените услуги и на равнопоставеността при тяхното използване; въвеждане на механизми за достойно заплащане на медицинските специалисти, както и положителна промяна в отношенията между лекар и пациент". В друга графа се пише как се прави и какъв е резултатът...

Теорията е едно обаче, практиката – съвсем друго. Или, както гласи старата българска поговорка, "Интересът клати феса". Само дето, когато става дума за чужди човешки животи и съдби, определяни от шепа лично заинтересовани от икономически и финансови облаги дребни душици на високи позиции, този интерес става откровено циничен.

И в този случай пациентите "кучета ги яли" - да са живи и здрави добротворците-идеалисти, които организират тук-таме по някой благотворителен концерт, за да подкрепят поредната душа, имала "неблагоразумието" да се роди на това място, в това време. Вярно - подадените ръце са капка в морето, но пък "капка по капка - вир става", нали?

Иначе по европейски проекти от години се обновяват болници и за милиони се реновират отделения за онкоболни, закупува се скъпа апаратура. Само че така, както е тръгнало, май няма да има нито кой да се лекува, нито кой да лекува...

И пак да попитам: Кой е виновен? Трябва сериозно да се замислим, преди да отговорим категорично, защото, докато сочим с пръст другите, трите свити пръста сочат нас... Замисли се, общество...!



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар