Вход | Регистрация

Плевен пред тежка финансова санкция

Кметът обеща препроектиране на велоалеите в града и ускоряване на дейностите по проекти, за да се избегне санкция от 6,5 млн.лв.

Плевен пред тежка финансова санкция
Снимка: Булфото

Община Плевен може да понесе санкции в размер на 25 % от цялата стойност на два мащабни европейски проекта, възлизаща на 6.5 млн. лева. Това стана ясно днес по време на брифинг на кмета на Плевен Георг Спартански.

Санкцията ще бъде наложена при неизпълнение в срок на проектите "Интегриран градски транспорт на Плевен” и  втория етап на "Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на Плевен”.

Относно велоалеите в Плевен, които станаха известни в цялата страна, кметът заяви, че очертаващата ги жълта боя по центъра ще бъде премахната. Самите велоалеи ще се проектират наново в най-кратки срокове, защото са част от мащабния проект на Общината "Интегриран градски транспорт”.

Той уточни, че ако не бъде изпълнен този компонент от проекта, Общината ще бъде санкционирана с около 4,5 млн.лв. За да се избегне това, ще се работи по изменение на част от трасето на велоалеите, заради което също ще има санкция, но значително по-малка – в размер на няколко стотин хиляди лева.

Алеите, преминаващи през центъра на града, ще бъдат обозначени със светлоотразителни габъри, а велоалеите, излизащи от кварталите, ще бъдат маркирани с боя.

Георг Спартански обърна внимание, че по повечето от проектите с европейско финансиране са плащани значителни суми на външни експерти, въпреки че Община Плевен разполга с опитни служители. Той увери, че тази практика ще бъде прекратена.

Кметът представи днес и двама от заместниците си, както и новия секретар на Общината по време на брифинг.

Това са Милен Яков, който ще бъде зам.-кмет по финансите, и Стефан Милев, който ще се занимава с европейските проекти. За секретар на Общината е назначена Паулина Кирова – предишен началник на отдел "Местно самоуправление".

Градоначалникът заяви, че ще има още заместници, които обаче ще бъдат обявени след обсъждането в Общински съвет на нова административна структура, предложена от него.

"Назначавам хора за работата, не търся работа за хората”, подчерта Спартански, отричайки каквото и да било партийно назначение в административния състав.

<< Sever.bg във Facebook »



Източник: Плевен за Плевен
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар