Вход | Регистрация

Почитаме Христо Ботев и загиналите за свободата ни

139 години се навършват днес от смъртта на Ботев, вижте как почитат паметта му в Централния Север

Почитаме Христо Ботев и загиналите за свободата ни

139 години от трагичната смърт на революционера и обичан поет Христо Ботев отбелязваме днес с мълчание и вой на сирени. 2 юни е и ден за преклонение пред всички, загинали за свободата на България.

В цялата страна Денят ще бъде отбелязан с панихида, поднасяне на венци пред паметниците на Ботев и тестване на сирените точно в 12 ч.

Първото официално честване на 2 юни като Ден на Ботев и падналите за свободата на България е през 1901 г. на връх Вола /също и Околчица/ във Врачанския балкан. В него участват и живи четници Ботевата чета, която наброявала 208 души. От тях загиват 94 души, 26 са заточени, 2 умират в затворите, а 76 доживяват свободата на България.

На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в знак на почит в цялата страна.

Най-много Ботеви четници са от град Тетевен – 11 четници, следван от Ловеч – 9 четници. През 2011 г. в тяхна чест в Ловеч е открита паметна плоча. Знамето на четата е ушито от Петрана Обретенова, която е дъщеря на баба Тонка и сестра на Никола Обретенов.

 

Вижте как ще протече тържествената церемония за Деня на Ботев в петте областни града на Централния Север:

Ловеч - от 11:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници, намираща се зад Младежкия дом. Честването ще продължи с поднасяне на венци на паметника на Тодор Кирков-Войводата от 11:45 ч. на едноименния площад в кв. "Вароша".

В програмата ще се включи Общинският духов оркестър, а петокласничката от ОУ "Христо Никифоров" Ванеса Пашова ще изпълни стихотворението "Хаджи Димитър".

Русетържествената церемония започва от 11.30 ч. пред Паметника на Свободата. Зам.-областният управител на Област Русе г-н Станимир Станчев ще произнесе слово, а свещеници от Русенската митрополия ще отслужат заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството. Поднасяне на цветя.

В церемонията ще вземат участие Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Почетна рота на русенския гарнизон, деца от ДВГ "Слънце". Водещ на събитието ще бъде Ивайло Иванов - актьор от ДТ "Сава Огнянов”.

Велико Търново – честването започва от 11,45 ч., когато часови ще отдадат чест от паметниците "Васил Левски”, "Паметник на обесените”, "Стефан Стамболов”, "Велчова завера”, Паметна плоча на загиналите.

Минутата мълчание в 12 ч. ще бъде уважена на Паметник "Майка България”, където ученици на Основно училище "Петко Рачев Славейков” с ръководител Стефан Ангелов ще направят рецитал "Боец велик бе той”.

Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва, след което ще започне военен ритуал за поднасяне на венци и цветя на признателност.

Габрово - в чест на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България от 12 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Никола Войновски – военен командир в Ботевата чета.

Плевен – паметният ритуал започва с панихида в 11.30 ч. пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града.

В ритуала ще се включат военнослужещи от военно формирование 22160 – Плевен. Сирените ще звучат 2 минути във всички населени места на община Плевен.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар