Вход | Регистрация

Природозащитници: "Да се спре сечта на Арбанаси"

Природозащитници: "Да се спре сечта на Арбанаси"
Снимка: Булфото

Да се спре сечта на горите в района на Арбанаси настояват от сдружение "Велико Търново за гората".

"До приключване на прокурорската проверка оголването на терена трябва да се стопира. Не искаме строителство в защитените територии, затова сме сезирали прокуратурата", казват от организацията.

Поводът за поредното им недоволство е голата сеч в гората в селцето. В понеделник кмета Даниел Панов увери, че гората, макар и частна собственост ще си остане гора, сега само се прочиства и за нея няма инвестиционни намерения, не й е променяно и предназначението.

И макар, че има и 4 заповеди на директора на Дирекция по горите инж. Николай Николов за обезсилване позволителни за сеч в Арбанаси природозащитниците са притеснени, че теренът се подготвя за бъдещо строителство. Защото имат тъжния опит от застрояване на Картала и безвъзвратно изгубените дървета.

От сдружението разполагат и с писменото обяснение от частния лесовъд Георги Иванов, от чието име има издадени позволителни за сеч, а в същото време той не е подписвал такива, не знае за тяхното съществуване, а в същото време носи отговорност.

А горите на Арбанаси, както в кв. "Картала" попадат в дендрариум "Втора българска държава”.

"Очакваме и Общият устройствен правилник на Община Велико Търново да се гласува на сесия на 31 януари. А в него гората на Картала да не е бяло петно. Иначе ще обжалваме в частта, която е дендрариум. Не искаме строителство там", настояват от сдружението. Затова ще обжалват и горско-стопанската програма, според която се прави прореждането на гората в Арбанаси.

Според тях отдавна действа порочната практика у нас - атрактивни земи или гори да се заменят за по-отдалечени или по-неблагоприятни терени. Те са купени, а после препродадени на друг. Променят им предназначението и на тях се строи.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар