Вход | Регистрация

Проектират 50-местен паркинг, ремонт на старата част и кв. "Чолаковци"

Общината готова с 13 проекта по ОП "Региони в растеж"

Проектират 50-местен паркинг, ремонт на старата част и кв. "Чолаковци"
Снимка: Север.бг

Първите тринадесет проекта, с които Община В. Търново ще кандидатства за европейско финансиране по новата оперативна програма "Региони в растеж”, вече са готови. Директорът на дирекция "Общинско развитие” Мариела Цонева съобщи, че през септември те ще бъдат представени на обществено обсъждане, в което ще участват и техните проектанти.

Инвестиционната програма за разработките ще бъде представена до 30 септември. 43 милиона лева е общият обем на средствата, за които се кандидатства по приоритетна ос 1 на ОП "Региони в растеж”.

До 31 май 2016 г. ще бъдат подадени разработки за поне 21 млн.лв., а срокът за изпращането на втората група проекти е за същия месец през 2017 г.

Пет от новите проекти са за квартал "Чолаковци”, където градската среда ще се подобри чрез рехабилитация на уличната мрежа и осветление, облагородяване на междублоковите пространства. Пешеходната пътека между кварталите "Бузлуджа" и "Чолаковци" ще бъде реконструирана.

Предвидени са основни ремонти на детска градина "Рада Войвода”, включително прилагане на мерките за енергийна ефективност, както и на учебната сграда, двора и спортните площадки на СОУ "Владимир Комаров”. Изготвен е проект за реконструкция на сградата на читалище "Съзнание-1936” и облагородяване на двора му.

Старата градска част на Велико Търново е сред приоритетните обекти. Създадени са проекти за ремонти на детска градина "Пролет” и Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий”.

Ремонт ще претърпят сградите на музей "Възраждане и учредително събрание”, Регионална библиотека "П. Р. Славейков” и Археологическия музей, а площад "Съединение” около тях ще бъде изцяло обновен. Там ще бъдат монтирани художествено осветление, нови информационни табла, пейки, парапет и кошчета за отпадъци.

Панорамните площадки за наблюдение по ул. "Стефан Стамболов”, както и обществената тоалетна на Самоводската чаршия също ще бъдат обновени.

Последният проект е за изграждане на паркинг за 50 автомобила на ул. "Крайбрежна”.

Работна група ще степенува по важност обектите, като ще бъдат изготвени и резервни проекти за около 21 милиона.лева.

Тринадесетте обекта са част от Интегрирания план за градско развитие на Община Велико Търново. За съставянето им Община Велико Търново получи близо 500 000 лева, като субсидирането бе по старата оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013”.

< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар