Вход | Регистрация

Разбити пътища макар и след законен дърводобив

В редица населени места се появяват пукнатини по къщите от деформации и слягане на пътищата в следствие на претоварените с дърва камиони

Разбити пътища макар и след законен дърводобив
Снимка: iNews

Великотърновското село Войнежа и населените места около него са с нарушена инфраструктура от дърбодобив, макар той да е законен. Това стана ясно от среща при кмета на старата столица Даниел Панов и полицията, кметове и представители на фирми, които работят в областта на дърводобива.

Тодор Цончев, представител на живущите във Войнежа, на които се е наложило сами да ремонтират пътя, разрушен от фирмите по дърводобива постави лично проблема. Той уточни, че в района успоредно на общинският път има горски път, който може да се използва. В селото се е провела среща по набелязване на мерки за решаване на проблема, но не се е стигнало до решение.

От кметове на населени места, в които не се извършва активен дърводобив, казват че вече изкърпвани пътища са отново разбити от тежките камиони. В редица населени места в търновска община се появяват пукнатини по къщите от деформации и слягане на пътищата в следствие на претоварените с дърва камиони.

Даниел Панов заяви, че РУГ и горско стопанство "Болярка" трябва стриктно и своевременно да съгласуват документите за разрешение за сеч на дървесина и уточняването на трасетата за извозване с кметовете и кметските наместници в населените места. Припомни и наредба, която влиза в сила от 15 септември на Министерство на земеделието и храните, че преди започване на добива на дървесина трябва да се предоставя на кмета или наместника на съответното населено място екземпляр от табелата за позволеният дърводобив.

Градоначалникът има намерение да се променят и общинските наредби в частта за горската сеч и заедно с разрешителните на базата на добит кубически метър дървесина да се плаща депозит. След приключване на работата по дърводобива, съгласно издаденото разрешително ако има предизвикани щети и проблеми по инфраструктурата депозита няма да бъде възстановяван. Предложението ще бъде внесено от кмета във Великотърновски общински съвет, информират от Общината.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар